Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Újabb harcok Tripoliban

Robbanások döreje és kitartó fegyverropogás hallatszott vasárnapra virradóra Tripoliban: a kormányszóvivő szerint fegyveres lázadók kis csoportjai hatoltak be a líbiai fővárosba, de leverték őket, míg ellenzéki részről azt közölték, hogy megkezdték a Tripoli elleni támadást.
Az újabb harcok azután törtek ki, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább visszaszorulnak a fővárosba. A lázadók szombaton már teljesen elfoglalták a Tripolitól mindössze 50 kilométerre lévő, stratégiai fontosságú az-Závija városát. Helyi lakosok szerint vasárnapra virradóra Tripoli több kerületében összecsapások zajlottak Kadhafi katonái és a kormányellenes felkelők között.

Musza Ibrahim kormányszóvivő elismerte, hogy a városközponttól nem messze, több kerületben harcok voltak, de állítása szerint a kormányerők félórás tűzharcban legyőzték a lázadókat, s többeket őrizetbe vettek, köztük algériai, tunéziai és egyiptomi állampolgárokat. A kormányerők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet - hangoztatta az állami televízióban sugárzott nyilatkozatában.

A lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl az al-Dzsazíra arab tévécsatornának nyilatkozva viszont közölte, hogy a NATO-val együttműködve szombat este megkezdték első támadásukat Tripoli ellen. Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a műveletet a ramadán muzulmán böjti hónap húszadik napjára - szombatra - időzítették, s összehangolták a NATO-val, arab szövetségeseikkel és a Tripoliban lévő lázadókkal.

Egy ellenzéki aktivista Tripoliban úgy nyilatkozott, hogy a lázadók körbezárták a fővárosi Mitiga légitámaszpontot és annak ellenőrzéséért továbbra is harcokat vívnak a kormányerőkkel. Az aktivista elismerte, hogy a tripoli Kadah kerületben és másutt több lázadó életét vesztette. A szembenálló felek állításait független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Amennyiben az ellenzék mégis megkezdte a Tripoli elleni támadást, úgy ez az első ilyen hadművelete a kormányellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta.

Az ellenzéki nyilatkozatok elhangzása után néhány órával Kadhafi a líbiai állami televízióban sugárzott hangfelvételén felszólította híveit, vonuljanak fel "milliószámra" a lázadás által "lerombolt városok felszabadítására". Kadhafi a felkelőket "ügynököknek, árulóknak és patkányoknak" titulálta, s azt állította, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai "ügynökei" - vagyis a lázadók - révén szeretné megszerezni a líbiai olajkincs feletti ellenőrzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört az Etna

Kitört szombaton Európa legmagasabb tűzhányója, az Etna. A hamufelhő fennakadásokat okozott Catania… Tovább olvasom