Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Újabb kerületben kezdték meg a területek felszabadítását Hongkongban

A diákok a választási reform kiszélesítését követelték, azt, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson ne csak minden választópolgár szavazhasson.
Újabb területek feladására kényszerültek kedden a hongkongi Foglald el a központot! mozgalom és diákszervezetek által szervezett tüntetők, miután bírósági végrehajtók megkezdték a forgalmas belvárosi negyedben, Mongkokban felállított sátrak és barikádok felszámolását, a közlekedési utak szabaddá tételét - jelentette a helyi online média.

A folyamodványt, amelynek nyomán a bírósági döntés született és a végrehajtást elrendelték, a helyi személyszállítás vállalkozói, taxis szervezetek, kisbuszokat üzemeltetők nyújtották be.

A végrehajtók, akiknek biztosítására rendőrök ezreit helyezték készenlétbe, eddig nem ütköztek ellenállásba, fehér sisakban, kesztyűben végezték a munkájukat és az első útkereszteződést - rendőri segítséggel - 45 perc alatt tették szabaddá.

A tüntetőket előzetesen tájékoztatták arról, hogy mi fog történni és hangosbeszélőn azt is közölték velük, hogy amit a helyszínen hagynak, azt hulladéknak fogják tekinteni. A területfoglalókat egyúttal felszólították a szóban forgó közterületek békés elhagyására.

Az ugyancsak sisakokat, maszkokat viselő tüntetők egy része hangos kiáltásokkal emlékeztetett demonstrációjuk céljára: "tényleges választási jogot, igazi választásokat akarunk" - kiabálták.

A diákok a választási reform kiszélesítését követelték, azt, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson ne csak minden választópolgár szavazhasson, hanem a jelölteteket is nyíltan választhassák meg. A hongkongi alaptörvény és a kínai törvényhozás vonatkozó döntése értelmében azonban a 2-3 végleges jelölt személyét egy a város társadalmát széles körben reprezentáló 1200 fős bizottság fogja jóváhagyni. A kérdésben sem a városvezetés, sem Peking nem óhajtott vitát nyitni.

Az elmúlt hetek híradásai szerint a hongkongiak közül mind többen fejezték ki, úgy érzik, itt az ideje a területfoglalás befejezésének. Néhány napja a tüntetők megosztottságáról is beszámoltak, mivel a radikálisabb hangot megütők úgy vélték, nem kaptak elég teret, kizárták őket a tüntetők központi emelvényéről, meg akarták szűrni a mondanivalójukat.

Tiltakozásukat kifejezve a múlt hét végén transzparensekkel tüntettek, amelyeken azt hirdették. "Ti nem képviseltek bennünket".

Megfigyelők szerint az elfoglalt terület méretei miatt a mongkoki művelet elhúzódhat, de a helyszíni jelentések szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy a tüntetőkkel szemben erőszakkal kellene fellépni. A diákszervezetek vezetői és a tüntetők egy része mindazonáltal azt mondták, hogy nem kívánják teljes mértékben feladni a közterületeket és keresnek olyan helyeket, ahonnan nem távolíthatják el őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyesküdtszék elvetette a vádemelést, erőszakos tiltakozás Fergusonban

Nem találta indokoltnak a vádemelést hétfőn a nagyesküdtszék annak fehér rendőrnek az ügyében, aki… Tovább olvasom