Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Újabb kutatást indít a Titanic megtalálója

Robert Ballard és csapata az Égei-, a Fekete- és a Földközi-tenger vizeit járja majd elsüllyedt hajók után kutatva.
Újabb nagyszabású mélytengeri kutatást indít Robert Ballard, a Titanic roncsait megtaláló oceanográfus.

A 69 éves Ballard és csapata az Égei-tenger, a Fekete-tenger és a Földközi-tenger vizeit járja majd elsüllyedt hajók, tárgyi leletek, műkincsek és ősi civilizációk után kutatva.

A négy távirányítású megfigyelő eszközzel és hang-lokátorral felszerelt E/V Nautilus kutatóhajó egy törökországi kikötőből indult négyhónapos útjára a múlt héten, annak reményében hogy víz alatti városok, tengeralatti vulkánok és meleg vízkitörések nyomaira bukkan majd.

Ballard, aki csak később csatlakozik az expedícióhoz, a connecticuti Mystic Akváriumban rendezett sajtótájékoztatónkon elmondta, bár vannak konkrét elképzelései azzal kapcsolatban, hogy a csapata mit talál majd, valójában az ismeretlent kutatják.

A 15 fős, tudósokból álló legénységével a fedélzetén a 64 méteres kutatóhajó útja során - mélytengeri árkok, kontinentális repedések és egy csaknem 2000 éves Földközi-tenger alatti város közelében - a Gorringe tengeralatti hegylánc, a Szicíliai-szoros valamint Hellén- és a Lipari-szigetek menti vulkánikus ív mentén halad majd. A kutatás a tervek szerint novemberben ér majd véget Izrael partjainál.

Az expedíció nagy újítása, hogy a kutatócsoport video- és hangfelvételeit on-line formában elérhetővé teszik, a Mystic Akvárium vetítőtermében pedig egy szakértő csoport vezetésével bemutatják, illetve megvitatják a rögzített anyagok alapján a legújabb eredményeket. Katherine Croff Bell, a kutatás másik vezetője úgy vélte, hogy ezzel az új élő technikával a fedélzeten lévők tudását és eredményeit széles körben lehet majd a nyilvánosság elé tárni.

Paul Johnson, a Washingtoni Egyetem oceanográfusa szerint ezek a típusú kutatások kiválóan alkalmasak arra, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a mélytengeri expedíciókra.

"Engem igazán az villanyoz fel, amikor egy bizonyos dolgot kutatva, valami sokkal fontosabbra bukkanunk" - magyarázta Ballard. Az általa vezetett nemzetközi csoport 1985-ben találta meg a Titanic roncsait az Atlanti-óceán északi részén. Egyéb mélytengeri kutatásai során Ballard rábukkant Bismarck egyik hadihajójára valamint a PT-109 amerikai torpedóhajóra. Mindemellett az ő nevéhez fűződik a Mystic Akváriumot működtető Tengerkutató Alapítvány létrehozása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a török katonai felső vezetés

Lemondott pénteken a török katonai felső vezetés a kormánnyal kialakult éles vitája miatt. Tovább olvasom