Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újabb lendületet vett a szlovák magyarellenesség

Szlovákia - Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt elnöke újabb harcot indít a magyarok ellen. A kettős állampolgárságnak az ötletétől újra elmérgesedett a viszony a videgrádi országok között.
Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes–dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a „mi, a szlovák nemzet" kifejezést „mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná – állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon – közölte az MTI pozsonyi tudósítója.

Az Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat című írásában a közép–európai témákkal rendszeresen foglalkozó Palata rámutat: bár a szlovákok egy része irigyli a csehektől, hogy a második világháború után etnikailag kitisztították a határvidéket, és megszabadultak a nagyszámú német kisebbségtől, nincs mit irigyelni. A csehek szerinte ezzel sokat veszítettek, mert szegényebbek lettek a cseh és a német kultúra, valóság néha megerőltető, de végeredményben ösztönző mindennapos konfrontációjával, versengésével.

Ján Slota. Innen.
Ján Slota. Innen.

Ján Slota, szlovák  politikus, a soviniszta magyarellenes kirohanásairól ismert nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A szélsőséges magyargyűlöletét nem leplező Slota Robert Ficóval és Vladimír Mečiarral kötött koalíciója alkotja a 2006-2010 közötti szlovák kormányt. (wikipedia)

Csehország romlása, amely még a mai napig nincs helyrehozva, nemcsak a kommunizmus, hanem a hárommillió szudétanémet kitelepítésének is a következménye – vélekedik a szerző. „Tiszteljétek a szlovákiai magyarokat, hatalmas értéket jelentenek, amilyennel egyetlen más közép–európai ország sem rendelkezik, Magyarországot is beleértve" – figyelmezteti a szlovákokat a cseh publicista.

Úgy véli: bár Orbán Viktor leendő kormánya valóban problematikus lehet, Szlovákiának azt ajánlja, hogy a kisebbségi magyarok állampolgárságának ügyében kifejtett budapesti kezdeményezésre Pozsony ne a cseh modell (aki önként felveszi egy másik állam állampolgárságát, automatikusan elveszíti a csehet) átvételével reagáljon, hanem „más módosításokkal".

„Egy nyilatkozattal a Benes–dekrétumok érvénytelenítéséről, amely bocsánatkéréssel lenne összekötve a magyar nemzetiségű állampolgárok háború utáni üldözéséért, és az alkotmány bevezetőjének módosításával, amelyben a 'mi, a szlovák nemzet' kifejezést 'mi, Szlovákia állampolgárai' kifejezésre változtatná" – állítja Palata. Hozzáteszi: Orbán Viktor nem európai kezdeményezésére „ez lenne az igazi európai válasz".

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. lilongwe 2010. május 19. 10:21
  „http://korkep.sk/2010/05/18/a-fidesznek-ujra-kell-tanulnia-a-kormanyzast/

  ...ez kb. az, amiről én is papolok itt :-)”
 • 69. lilongwe 2010. május 18. 20:01
  „66. abrakopulosz

  Ezen jót derültem :-)
  Köszönöm, hogy általánosításoddal feldobtad az estémet és lehordtad saját magadat :-)
  Valamit elárulok - a világon nem csak "gyurcsányisták", "orbánisták" meg "zázriveczisták" vannak.
  Vannak olyanok is, akik ott élnek, onnan jöttek, amiről ti csak távolról beszéltek.

  Próbáld meg elalvás előtt értelmezni a berlini falas mondatomat ;-)”
 • 68. unknown 2010. május 18. 15:18
  „Nagyon, de nagyon messze vagyunk attól a számunkra, magyarokra vonatkozó, a trianon palotában született lehetőségektől és jogoktól, sőt még attól is, amit pl. Romániában Petru Groza biztosított - volna - a magyar nemzetiségiek egyéni és kollektív önszerveződés jogaihoz, amit megtehetnénk Szlovákiában is. Úgyhogy erre kellene hivatkozni és nem becsinálni Slotáék előtt. Én még a választójogot is megadnám a külhonban élő magyar nemzetiségieknek, akik kérnék felvételüket a választói névjegyzékbe.”
 • 67. deszki 2010. május 18. 15:14
  „Mindenkinek javaslom elolvasni Cseres Tibor : Vizaknai csaták című könyvét.

  Megtudni Magyarország mit tett, hogy népeink ne szaladjanak szana-széjjel Nagy-Magyarországról (semmit). És hogy ennek az odaátmaradók hogy isszák a levét.

  Kell az állampolgárság, mert magyarabbak Ők ott kint mint Mi itt a jó melegben. De azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt hőzöngéssel nem szabad tenni, mert az anyanemzetnek is van önérzete és igenhamar a kintrekedt magyarokon csattan az ostor. Romániában szerintem mostanában rendben mennek a dolgok és lépésről-lépésre sokmindent e lehet érni.

  Szerintem is várni kellett volna a bejelentéssel a szlovákiai belválasztások lezajlásáig, minél kisebb felületet adni Slotának.
  10%-nyi elvadult nacionalista mindenhol van, Magyarországon is, ha kevesebb a gond, ez lemegy 2-3 %-ra, bajban felmegy 20%-rais (Jobbik Magyarország)”
 • 66. abrakapokusz 2010. május 18. 14:34
  „61. lilongwe

  Azzal aki gondolkodás nélkül ontja magából a gyurcsányi stupid dogmákat -nem érdemes vitatkozni.”
 • 65. Dragan 2010. május 18. 14:14
  „61. lilongwe

  Ez teljesen mindegy a programban bent van ez is pont.
  Az idozites lehet hogy nem a legjobb de ha mindig Magyarorszag a fulet farkat behuzza nem lesz beloletek semmi.”
 • 64. M_R 2010. május 18. 13:53
  „A határon túliak állampolgáásága és választójoga sokkal fontosabb kérdés mint pl. az adócsökkentés. Ha a szlovákok tényleg meglépik a szlovák államplogárság megtagadását (és ezzel a szlovák TB, nyugdíj jogosultságát) a magyar állampolgárságot kérelmezőktől, akkor ha kell akár egy 15-20%-os SZJA emelés is szükséges lehet - de ez elhanyagolható ár. A havi nettó 850 helyett simán ki lehet jönni 750 ezerből is.”
 • 63. szilléri 2010. május 18. 13:16
  „Visszakapjuk a felvidéket én megengedem a szlovák nyelv használatát !”
 • 62. Narumon 2010. május 18. 12:44
  „61-re: Nem hinném, hogy ez komoly veszély lenne

  Egyébként magyarország lakossága folyamatosan fogy, és inkább magyar honfitársaink jöjjenek haza, mint kínaiakat vagy még rosszabb zsidókat importáljunk!”
 • 61. lilongwe 2010. május 18. 12:12
  „60. abrakopulosz

  Kérlek, ne ferdítsd a tényeket.

  1. Az emberek max. tizede olvasta el a választások előtt a pártok választási programját
  2. Az emberek változást akartak, azért szavaztak úgy, ahogy szavaztak
  3. A választók négyötöde nem a határon túli magyaroknak akart jót, hanem saját maguknak, ha tetszik, ha nem :-)

  ...ha azt hiszed, hogy az embereket az kérdés vezényelte a választások alatt, hogy mi lesz a határon túli magyarokkal, akkor igencsak csalódni fogsz...
  Az ember csak akkor gondol másokra, amikor épp neki jó. Ha a családod valamelyik (több) tagja azért fogja elveszíteni a munkahelyét, mert egy "jött-ment" "magyar állampolgárságú szlovákiai magyar" fogja "kitúrni" a munkahelyéről, hidd el, te leszel az utolsó, aki ennek örülni fog.
  Ilyenkor nagyon sovány vigasz lesz az, hogy egyesült a nemzet ;-)”
 • 60. abrakapokusz 2010. május 18. 12:04
  „Urak és Szépleányok!

  A parlamenti választásunkon kb. 80%-ot szereztek azok a pártok, amelyek programjukban szerepeltették a hetárainkon túli magyaroknak az állampolgárság megadását.

  Tehát akkor nézzük a fal túloldaláról: a népakaratot fikázza, aki ez ellen ármánykodik.”
 • 59. ClarkGriswald 2010. május 18. 11:20
  „Trianon fáj. Mindenkinek. Nekem is. Beszélni kell róla, emlékezni áldozataira, a veszteségekre. De tudni kell az előzményeiről és következményeiről, a XX. század sikertelen, elhibázott politikai lépéseiről, és ennek fényében, kibeszélve és megbeszélve a múltat, tiszta értelemmel, indulatmentesen gondolkodni, hogyan lehet összetartani az egész magyarságot.

  Nem úgy, hogy csak ordibáljuk az okosságunkat. A nagyság az egységből születik, nem a széthúzásból, panaszkultúrából.”
 • 58. lilongwe 2010. május 18. 11:12
  „56., 57.

  A berlini falat csak az láthatta igazán jól, aki mindkét oldalról látta.

  (nem várom el, hogy ezt megértsétek ;-) )”
 • 57. Lixus_kzs 2010. május 18. 10:56
  „51! Hát képzeld igen, korlátozott minket. Ha trianon nincs, akkor Magyarország ma nem itt tart...

  Ja és még valami: Süllyedj el!”
 • 56. abrakapokusz 2010. május 18. 10:45
  „Ez egészen egyszerűen elképesztő!
  Egy magyar újságban ilyen sok stupid, posztkommunista, hazátlan hozzászólást...((((((”
 • 55. lilongwe 2010. május 18. 10:19
  „54. goofy

  Asszem félreértesz :-)
  (szlovákul is kiegészíthetem a mondandómat :-)) )
  Nekem abszolút semmi bajom a kettős állampolgársággal. Nekem a politikusokkal van bajom, akik egymás alá adják a lovat az emberek meg rágerjednek az ilyen fajta söpredékre.
  Reményeim szerint a SMER-SNS-HZDS triumvirátusra júniusban rászámolnak és egy higgadtabb, intelligensebb garnitúra jön majd.
  Csak attól félek, hogy amit a területi választásokon tett a SMER, azt a parlamenti választásokon is megteszi (értsd: szavazatok vásárlása 5 euróért az én szülővárosom környékén)

  A jelenlegi kormány egy diktatórikus jött-ment banda, amely nem képes a saját problémáit megoldani, ezért próbálja elterelni a figyelmet olyan témákra, ahol az emberek tudnak lelkileg maszturbálni.
  És ugyanez a helyzet Magyarországon is. Nem hiszem, hogy Magyarország is annyira jól állna gazdaságilag vagy életszínvonalban, hogy épp a kettős állampolgárság lenne a legégetőbb megoldandó probléma.

  Dufam, ze takto je to uz zrozumitelnejsie :-)”
 • 54. goofy 2010. május 18. 09:26
  „50. Te is egy jobbágy lelkű ember vagy. Sörpocakkal kezet foghatsz.
  Trianon megtörtént, az már a múlt. Elfelejteni nem kell, de tovább kell lépni.
  Ez a törvény nem a vissza a határokról szól. Egy nagyon szép gesztus, és kötelesség a határon kívül rekedt honfitársainknak. Ők nem fognak visszatelepülni e miatt Magyarországra. Mindenki marad a helyén, "CSAK" az identitásunk fog erősödni. EZ a lényeg. Nem fogunk beolvadni a többi népcsoportba, megőrizzük kultúránkat.
  A szlovákok is felismerhetnék, hogy a civódás sehova nem vezet. A nyugat a keletieken röhög, és rabszolga nemzetnek tart minket és az összes kelet Eu-i tagállamot. Ezért kellene összefogni a lengyeleknek, cseheknek, szlovákoknak, magyaroknak, szlovéneknek, horvátoknak, szerbeknek, románoknak, hogy egy erős tengely jöjjön létre Kelet-Európában. Ne ez amit a fejlett nyugat nem akar, ezért hagyja hogy veszekedjünk egymássa. Sőt még adja a lovat alánk. Különböző <moderálva> újságírókkal az élen!

  Kicsit ezen gondolkozzatok! ha akartok...”
 • 53. jq 2010. május 18. 08:37
  „Azt halottam, a szlovákiában élő csehek közül sok kettős állampolgár van. Azoktól is elveszik majd az állampolgárságot? Ez az állampolgárság elvétele a Benes-dekrétumok továbbélő reflexe, nem tudom, mennyire EU-kompatibilis. Nálunk pl. az alkotmány szerint senkit sem lehet önkényesen, akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától.”
 • 52. nanemaaa 2010. május 18. 08:35
  „"....újra elmérgesedett a viszony a videgrádi országok között."
  VIDEGRÁDI....aha megint összevesztek a pirézek!”
 • 51. lilongwe 2010. május 18. 08:12
  „49. moderator

  Már a románok is b****ák a csőrödet? :-D
  Ki a francot érdekel, mi VOLT...inkább azzal kellene foglalkozni, mi VAN és mi LESZ.
  Vannak románok? Vannak!
  Szlovákok? Vannak!
  Ennyi erővel azt is lehetne itt picsogni, hogy nem voltak lettek, észtek, litvánok, amerikaiak, kanadaiak, brazilok, ausztrálok, ...

  Talán már abba kellene hagyni ezt a Trianonista dumát és azzal foglalkozni, ami van.
  Mellesleg - te hány éves is voltál, amikor elvették "tőled" a környező országok magyar területeit? Hogyan is érintett ez téged? Szellemileg, gazdaságilag...korlátozta az életedet?
  Vagy csak a siránkozó magyar habitus verte beléd történelemórán, hogy akkor neked most életed végéig szenvedő alanynak kell lenned?
  :-)
  Nevetségesek vagytok ;-)

  (ez persze nem jelenti azt, hogy Slota nem egy alkesz primitív paraszt)”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant 44 személlyel egy repülőgép Afganisztánban

Afganisztán - Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép hétfőn Afganisztánban, a Szalang-hágó… Tovább olvasom