Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Újabb magyarellenes feliratok Kolozsváron

Újabb magyarellenes feliratok jelentek meg Kolozsvár épületein, ahol korábban a Mátyás király szoborcsoportot is meggyalázták - adta hírül pénteken a romániai magyar sajtó.
A Krónika és a Szabadság című napilapok pénteki tudósítása szerint a kolozsvári épületek falain megjelent magyarellenes feliratokat ugyanolyan fekete színű festékszóróval írták, mint a Mátyás király szoborcsoport talapzatára kedden este mázolt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) szidalmazó obszcén szöveget. Az újabb feliratok között egyebek között Kifelé a magyarokkal az országból! és Románia a románoké! szlogenek olvashatók.

A szobor meggyalázása miatt a rendőrök négy fiatalt bírságoltak meg, ők a keddi kormányellenes tüntetés ideje alatt festették össze a szobor talapzatát.

Anca Purdea, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak az újabb mázolók azonosítása érdekében.

Olvasóink írták

 • 1. orszagzaszlo936 2012. január 20. 12:53
  „"Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
  Nem lehet, nem, soha Oláhország éke!"

  József Attila: Nem, Nem, Soha

  Mátyás szobrát gyalázzák, Fadrusz mester meg forog a sírjában, a lelke meg fentről nézi, mi történik Kolozsvárott, ahol annak idején amikor felavatták 1902 októberében, lassan 110 éve. Akkor ezt írta Fadrusz, mit ábrázol a szobor: "A kolozsvári Mátyás szoborban Magyarország fénykorát ábrázolom, amikor a magyar rettegve tiszlelt és csodált nemzet volt Európa népei között. Ha a magyar ember szíve elborul és vígasztalást keres a régmúlt idők fényében és nagyságában, akkor e dicsőségteljes, pazar és világraszóló korszakba bolyong vissza és ott találja azt a csodás alakot, a magyar nép királyát, Hunyadi Mátyást, aki egyszerű ember tudott lenni az egyszerű emberekkel, de az akkori kor fejedelmei között olyan volt, mint sas a verebek között".

  Ma már verebeink vannak, akiket a karvalyok gyaláznak. Sajnos még sasfiókok sincsenek, de remélem lesznek, és vége lesz a karvalyoknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország negyvenedik éve vesz részt a berlini Zöld Héten

Negyvenedik alkalommal vesz részt Magyarország a berlni Zöd Hét rendezvényen. Az évforduló… Tovább olvasom