Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Újabb mélyponton Berlusconi népszerűsége

Olaszország - Tovább zuhant Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és kormánya népszerűsége: egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint az olaszok mindössze 41 százaléka gondolja úgy, hogy Berlusconi jó munkát végez.
Tavaly májusban Olaszország lakosságának még 53 százaléka vélte úgy, hogy Berlusconi megfelelően irányítja az országot. Az IPR kutatóintézet közvélemény-kutatásában idén részt vevők 35 százaléka szavazott bizalmat a miniszterelnök kormányának, múlt évben ez az érték 44 százalék volt.

Jelenleg az olaszok mintegy 55 százaléka kevéssé vagy egyáltalán nem bízik Berlusconiban, az előző évben ezt csak 46 százalék mondta. A szakminiszterek megítélése is romlott, vagy legjobb esetben változatlan maradt. A két éve hatalmon lévő jobbközép kormányban az állampolgárok 62 százalékának nincs bizalma, tavaly 52 százalék érzett ugyanígy.

A látványos csökkenés, mint a La Repubblica című lap írta, a miniszterelnök pártján, a Szabadság Népén (PdL) belüli vitáknak, a gazdasági nehézségeknek és a korrupciós botrányoknak tulajdonítható.

A kormányt a Berlusconi és legfőbb konzervatív szövetségese, Gianfranco Fini képviselőházi elnök közötti nyílt viták jócskán meggyengítették. Fini a kérdések megvitatását és a demokráciát hiányolta a jobbközép koalíción belül. A Claudio Scajola volt gazdaságfejlesztési minisztert érintő korrupciós botrányok is csökkentették az olaszok bizalmát a kormányban, a legújabb aggodalmak azonban már gazdasági természetűek. Bár a politikusok hónapokig bizonygatták, hogy az olasz nemzetgazdaság nem kerülhet a göröghöz hasonló helyzetbe, Olaszország végül mégis rákényszerül majd a megszorító intézkedések életbe léptetésére. A kétéves deficitcsökkentő csomag a közalkalmazotti fizetéseknek és az állami alkalmazottak számának csökkentését irányozza elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres támadás érte a tévé-székházat

Mexikó - Gránátokkal és lőfegyverekkel támadtak meg ismeretlen elkövetők egy televíziós székházat… Tovább olvasom