Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Újabb politikus keveredett lobbibotrányba

Ausztria - Egy újabb osztrák politikust ért csütörtökön az a vád, hogy képviselői hivatásával összeegyeztethetetlen módon lobbitevékenységet folytatott.
A szociáldemokrata Hannes Jarolim keveredett gyanúba, hogy ügyvédi irodáján keresztül felajánlotta egy német cégnek, segít megtörni azt a monopóliumot, amelyet az Osztrák Állami Nyomda élvez egyes okiratfajták legyártásában.

A politikai korrupció és a képviselői tisztséggel összeférhetetlen tevékenységek különösen érzékeny témának számítanak Ausztriában az elmúlt hetekben, mióta Jarolim pártjának koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt (ÖVP) rövid idő alatt két európai parlamenti képviselőjétől is kénytelen volt megválni két különböző korrupciós botrány miatt.

Jarolim, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) igazságügyi szakpolitikusa az elmúlt hónapokban parlamenti felszólításaiban többször is bírálta azt, hogy a néhány éve privatizált állami nyomda egyes iratok, például az útlevelek és jogosítványok előállításában továbbra is monopolhelyzetben van. Kiderült azonban, a témában saját ügyvédi irodája levélpapírján írt levelet az Európai Bizottságnak, és egy német nyomdaipari vállalatnak is. Utóbbinak felajánlotta, hogy ha érdeklik az osztrák üzleti lehetőségek, forduljon az ő ügyvédi irodájához.

A politikus cáfolja a lobbivádakat. Azzal védekezett, hogy véletlenül használta ügyvédi levélpapírját, s hogy "szövetségeseket" keresett a nyomda monopóliuma elleni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy anyagi ellenszolgáltatást nem kért és nem is kapott. A német cég a politikus és a vállalat saját közlése szerint nem válaszolt a levélre.

Az ÖVP-s, valamint az ellenzéki Karintiai Szabadságpárt (FPK) Connect nevű reklámügynökségének megbízásai körüli botrányokra reagálva az osztrák pártok a hét elején egyöntetűen felléptek a korrupcióellenes jogszabályok szigorítása mellett.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. április 07. 20:58
    „Egy kis korrupcióért nem kell nekünk a szomszédba menni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félszáz reptér épül 2016-ig Kínában

Kína - Ötvenhat új repülőtér épül a következő öt évben Kínában - jelentette be a kínai polgári… Tovább olvasom