Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Újabb srebrenicai tömegsírt találtak

Bosznia - Újabb tömegsírt fedeztek fel a boszniai Srebrenica közelében, amelyben a feltételezések szerint az 1995-ös mészárlás áldozatait földelték el, közölte szerdán a FENA hírügynökséggel az egyik helyi ügyész.
Fatima Hadzsibeganovics szerint a 25 méter hosszú és 3 méter széles sír másodlagos nyughely, azaz az áldozatok földi maradványai azelőtt egy másik tömegsírban nyugodtak, később kiástak a holttesteket, és újra eltemették. Erre a délszláv háború után többször is volt példa, a boszniai szerb csapatok így próbálták elrejteni a bűntettek nyomait. Az ügyész szerint a sír mérete arra utal, hogy nagy számú áldozat nyugszik benne. További részleteket nem közölt.

A boszniai szerb csapatok 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg 1995. július 11-én az ENSZ védelme alatt álló enklávéban, amely a legsúlyosabb európai mészárlásnak számít a második világháború óta. Az elmúlt években hetven tömegsírt tártak fel a környéken, ahol több mint 5600 áldozat maradványait tudták eddig azonosítani.

A bűntettel összefüggésben jelenleg is folyik a bírósági eljárás a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Katonai parancsnoka, Ratko Mladics, akinek szintén vádlottként kellene megjelennie Hágában, még mindig bujkál az igazságszolgáltatás elől.

Olvasóink írták

  • 1. sőndör 2009. november 19. 10:54
    „de mág menyit fognak találni, az a fő, hogy Ők most államilag gyászolnak, gyászolják annak az egyháznak a fejét mely egyház papjai megáldották a plgári lakósságot gyilkolni induló szerb önkénteseket, sőt némelyikük a csetnik hordák élén haladva mint zászlóvivő vett részt a vérengzésekben. Átkozottak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiában mindenütt fizetőssé tennék a parkolást

Bulgária - A bolgár főváros minden részére kiterjesztené az önkormányzat a fizetős parkolást. Tovább olvasom