Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Újabb tüntetés a sajtószabadságért és Berlusconi ellen

Olaszország - Újságírók, szakszervezeti tagok és állampolgárok tízezrei tüntettek ismét szombaton Rómában a sajtószabadság mellett, mivel amiatt aggódnak, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök meg akarja félemlíteni a sajtót.
A tiltakozók azt rótták fel az olasz kormányfőnek, hogy el akarja nyomni a pikáns magánéletéről szóló kritikus sajtóbeszámolókat. "Nemet mondunk az információs szájkosárra" - állt az országos újságírószövetség (FNSI) által meghirdetett római nagygyűlés egyik transzparensén. A milliárdos médiamogul Berlusconi a vádakat viccnek nevezte, a nagygyűlést pedig azzal intézte el, hogy az egy "bohózat".

A rendezők közlése szerint 300 ezer ember vett részt a belvárosi Piazza del Popolo téren megtartott, a média gúzsba kötése ellen fellépő újabb megmozduláson, amelyet támogatásáról biztosított több európai szervezet, köztük a Német Újságíró Szövetség (DJV) is. A tiltakozók közül többen "Most már engem is beperelhetsz!" feliratú pólóban jelentek meg.

Berlusconi nemrég beperelt több újságot, amelyek beszámoltak a magánéletét kísérő botrányokról. Néhány külföldi lap mellett összesen négymillió euró kártérítést követel a L'Unitá című baloldali újságtól és a La Repubblica című római napilaptól. Lépését az újságírók a sajtó elhallgattatására tett kísérletként értékelték. Ügyükkel Olaszországban és külföldön is szolidaritást vállalt a kulturális élet számos közismert szereplője és más értelmiségiek, köztük Günter Grass, Doris Lessing és Elfriede Jelinek Nobel-díjas író.

A három olaszországi televíziós csatornát is birtokló Berlusconit politikai pályafutásának 15 évvel ezelőtti kezdete óta azzal vádolják, hogy médiabirodalma összeegyeztethetetlen politikai szerepével. Bírálói az utóbbi időben rámutatnak, hogy amióta harmadszor is visszatért a hatalomba, különösen türelmetlen a személyét fürkésző médiumokkal szemben, s megpróbálja elhallgattatni az őt bíráló hangokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérte a Fülöp-szigeteket az újabb tájfun

Elérte a Fülöp-szigetek északi csücskét a Parma tájfun, amely mégsem olyan romboló erejű, mint… Tovább olvasom