Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Újabb üzemi baleset a fukusimai atomerőműben, sok sugárszennyezett víz ömlött ki

A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből; a radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba - közölte szerdán az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.
Az erőmű egyik dolgozója karbantartási munkálatok közben leválasztott egy csövet, amelyen keresztül a sótlanító berendezésből hűtővizet szivattyúztak a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott reaktorba. Ötven percen át ömlött ki a radioaktív víz, de nem jutott ki abból az épületből, ahol a baleset történt.

Abból a szempontból ez volt az eddigi egyik legsúlyosabb incidens Fukusimában, hogy egyszerre fél tucat dolgozó érintkezett a súlyosan sugárszennyezett vízzel, amire még nem volt példa a 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően bekövetkezett erőműbaleset óta. A Tepco egyelőre nem nyilatkozott a munkások állapotáról, az érintettek kivizsgálás alatt állnak.

Japán sajtójelentések szerint a kifolyt víz néhány centiméter vastagon beborította a 720 négyzetméteres vízkezelő létesítmény padlóját.

A folyadékban lévő stronciumizotóp aktivitása meghaladja a literenkénti 37 millió becquerelt, miközben harminc a megengedett érték. A sugárzó céziumra vonatkozó érték pedig eléri a kétezer becquerelt, miközben ez az érték nem lehet magasabb 90-nél.

A 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás volt. A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. A múlt héten további 430 liter radioaktív folyadék szivárgott el, miután a Tepco dolgozói véletlenül túltöltöttek egy tározót. Legutóbb hétfőn történt üzemzavar a létesítményben, akkor az egyik megrongálódott reaktor hűtése állt le, feltehetően szintén egy dolgozó gondatlansága miatt.

A japán kormány korábban bejelentette, hogy átveszi az irányítást a Tepcótól, Abe Sindzó kormányfő pedig a napokban nemzetközi szakmai segítséget kért, miután az üzemeltető két és fél évvel a katasztrófa után sem tudott felülkerekedni a sugárszennyezett víz tárolása és kezelése által jelentett problémákon.

Olvasóink írták

 • 2. Roland1000 2013. október 09. 21:42
  „Sosem voltam híve az atomerőműveknek, és nem is leszek. Egyrészt azért, mert ami elromolhat, az el is romlik, másrészt az ember téved, és egy ilyen helyen tévedni, az már nem emberi, hanem embertelen következményekkel jár az emberiségre nézve. Sosem tudhatja a nyomorék gyermeket szülő anya, hogy melyik ilyen baleset volt rá hatással..., mert a Föld légköre viszi ide-oda a részecskéket...”
 • 1. Koszta 2013. október 09. 10:50
  „"az üzemeltető két és fél évvel a katasztrófa után sem tudott felülkerekedni a sugárszennyezett víz tárolása és kezelése által jelentett problémákon."
  Még adjunk magán kézbe minél több közveszélyes dolgot, üzemet, akik sugárzó anyaggal, vörös iszappal, ciánnal árasztják el az életterünket... Majd ha megvan a baj, akkor még évekig szemléljük csak a bénázást...
  Nem gáz, hiszen csak mindannyiunk egészsége, életet a tét... A magán zseb meg, akinek kiadtuk korábban, az úgyse néz mást, csak a lét, amit bezsebelhet, majd utána a vízözön... Meg sugárözön... meg minden...
  Gratulálok!
  Már csak azért is, mert Irakban a nemlétező vegyi fegyverek miatt háború lett...
  Itt ellenben nyugodtan szennyezheti egy magán (cég)érdek a környezetet...
  Ne legyene illúziója senkinek...
  Az óceán, a benne lévő halak és a szél az erőmű felett, meg a vízből képződött felhők viszik mindenfele...
  Nem helyi jellegű a probléma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az azerbajdzsáni elnökválasztás, Aliyev győzelme biztosra vehető

Azerbajdzsánban megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás; a voksolásnak igazi tétje nincsen,… Tovább olvasom