Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb vita Szerbia és Koszovó között

Szerbia - A teljes szerb állami vezetés részt venne a szerb ortodox egyház vezetőjének, Irinej pátriárkának ünnepélyes beiktatásán jövő vasárnap a nyugat-koszovói Pecben, az ottani középkori szerb ortodox kolostorban; a koszovói elnököt és kormányfőt ugyanakkor nem látnák szívesen az eseményen - írta a hét végi szerb sajtó.


Miközben Belgrádból Boris Tadic szerb elnököt és a teljes szerb kormányt a Pec melletti kolostorba várják október 3-ra, hírek szerint Fatmir Sejdiu koszovói elnök és Hashim Thaci kormányfő is jelezte: részt venne a pátriárka beiktatásán. Pristina állítólag azzal fenyegetőzött, nem ad beutazási engedélyt a pátriárka beiktatására igyekvő szerb tisztségviselőknek, ha a koszovói albán vezetők nem kapnak meghívást az ortodox egyházi eseményre.

Belgrádban közölték, az ilyen üzenetek nem járulnak hozzá a szerb-albán megbékéléshez. "Nyilvánvaló, hogy Pristina próbálja átpolitizálni a ceremóniát. A szerb ortodox egyháznak joga van azt meghívni, akit akar, az íratlan udvariassági szabályok pedig azt diktálják, hogy hívatlanul nem állítunk be sehova" - mondta Goran Bogdanovic, a belgrádi kormány Koszovó-ügyi minisztere.

Irinej pátriárkát január végén iktatták be hivatalába Belgrádban, de az évszázados hagyománynak megfelelően lesz egy ünnepélyes beiktatás is, ennek helyszíne a peci patriarkátus.

A XIII-XIV. századi épületegyüttest - amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) néhány éve a világörökség részének nyilvánított - a koszovói nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) katonái őrzik. Ők fogják biztosítani az október 3-i beiktatást is; az eseményre - amelyen részt vesznek a környező országok, például Görögország és Bulgária ortodox egyházi vezetői is - legalább tízezer hívőt várnak, akiket a szerb egyház szervezett módon, autóbuszokon vinne az észak-koszovói Kosovska Mitrovicába, majd onnan a peci kolostorba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tüdőpestises megbetegedést észleltek

Kína - Több tüdőpestises megbetegedést észleltek Tibetben, s az öt fertőzött közül egy meg is halt -… Tovább olvasom