Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Újjáépítik a berlini falat?

Németország - Az 1989 november 9-én leomlott hírhedt berlini fal építésének 50. évfordulójának közeledtével egyre többen sürgetik annak "újjáépítését".
Berlinben persze nem a várost 28 éven át kettészakító, 160 kilométeres, gyűlölt betonépítményt kívánják vissza, csupán azt hiányolják, hogy a német történelemnek erre a rendkívül keserű időszakára jóformán már semmi nem emlékeztet. Az egykori NDK összeomlását követően ugyanis a falat villámgyorsan lebontották, abból kiindulva, hogy a berliniek életét évtizedeken keresztül megkeserítő építményből lehetőleg semmi ne maradjon.

Több mint húsz év elteltével azonban neves berlini személyiségek rádöbbentek arra, hogy mementónak mégis csak meg kellett volna hagyni néhány falszakaszt. A mai fiatal generáció ugyanis ennek hiányában aligha képes megérteni az egykori fal, a szögesdrótok, a megfigyelő tornyok, a lőállások és az őrkutyák brutalitását, azt, hogy annak idején a berlini fal mentén legkevesebb 130 kelet-berlini menekülő vesztette életét.

A hét végén Berlin egy volt polgármestere állt a különös "újjáépítést" sürgető mozgalom élére. Eberhard Diepgen 1984 és 1989 között még Nyugat-Berlin, majd 1991 és 2001 között már az újraegyesült Berlin első számú vezetője volt. Azaz éppen abban az időszakban nem ő volt a hivatalban, amikor a falat villámgyorsan lebontották.

A korábbi polgármester egy lapinterjúban a "bontást" történelmietlennek és elsietettnek nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a befestett apró faldarabok tömkelegét a sikeres forradalom emlékére szétküldték a világban, a megmaradt darabokat pedig egyfajta turistacsalogató egzotikumként Berlinben árusítják. Az egyetlen megmaradt, kevesebb mint másfél kilométeres, Berlin keleti felében található, csaknem 100 ország, köztük Magyarország festőművészei által "kipingált" falszakasz, az úgynevezett East Side Gallery pedig igazán csak szabadtéri múzeumként és turistalátványosságként szolgál, a történelmi valóságra egyáltalán nem emlékeztet.

Ezért Diepgen szerint arra lenne szükség, hogy Berlin főbb helyein - ahol az egykori fal húzódott - pontosan a régi mására újjáépítsenek néhány falszakaszt. A volt polgármester úgy vélte, hogy csak ez szolgálná igazán a nélkülözhetetlen emlékezést.

Klaus Wowereit, Berlin jelenlegi kormányzó polgármestere egyelőre nem reagált az előd javaslatára. Azt azonban már korábban elismerte, hogy a túl gyors falbontás talán nem volt helyes. Csak hát - mint fogalmazott - akkoriban senki nem akart többé falat.

Az egykori keletnémet kommunista hatóságok 1961 augusztus 13-án kezdtek hozzá a "szégyen falának" építéséhez. Az évforduló kapcsán Berlinben már most megemlékezések kezdődtek. A falra, a szögesdrótokra és a többi kegyetlen "tartozékra" a főváros több pontján - a tényleges mementó hiányában - óriásfotók emlékeztetnek. Az "újjáépítés" - a Diepgen vezette mozgalom ellenére - egyelőre nincs napirenden.

Olvasóink írták

 • 2. FűzfaVessző 2011. június 21. 07:53
  „A Basstille 1789július 14.-ei lerombolása is elhamarkodott volt?
  F.V.”
 • 1. Mignon 2011. június 19. 20:03
  „Ezt mar többször olvastam, es szova tettem.

  1989 oktober 9-en "NEM" omlott le a Berlini Fal, csak resek lettek rajta ütve...!
  Ott voltam a nyugati oldalon!!!
  Sajat szememmel lattam.

  Az NDK hatarörei utana 1989 novemberebren es decemberben is (igaz fegyvertelenül),
  de a Brandenburgi Kapu falon alltak, es lökdöstek az embereket...!!!
  1989. december 31-en szabad volt Szilveszterkor ide-oda a maszkalas, de

  1989. januar 2-an mar megint NDK-as hatarörök alltak a Falon...!!!

  Tudom, mert ott voltam na!

  A Fal vegervenyesen kb. 1990. oktober 3-an (ma Nemzeti Ünnep) omlott le...!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a márciusi japán katasztrófa áldozatainak száma

A Japánt sújtó márciusi 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár áldozatainak száma 15 ezer 462 és 7650 eltűntet tartanak számon. Tovább olvasom