Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Újra felcsaptak a lángok Krasznahorka váránál

Vasárnap este fél hét tájban ismét lángok csaptak fel a szombaton leégett krasznahorkai vár környékén - írta az Új szó.
Alig pár perccel a riasztás után ismét nagy erőkkel kivonultak a krasznahorkai vár alá a rozsnyói tűzoltók, és megkezdték az oltást. A legfrissebb információk szerint a vár északi oldalán lévő erdős, bozótos rész gyulladt meg, de a szombaton leégett és elszenesedett gerendák közül is több izzani kezdett - írta az Új szó vasárnap este.

A rozsnyói tűzoltóság a hírportálnak megerősítette, hogy ismét ég a vár. Jelenleg a rozsnyói tűzoltók két tűzoltókocsija és 7 tűzoltója van a helyszínen. Munkájukat önkéntesek és a helyi lakosok segítik.

A térségben erős, helyenként viharos szél fúj.

Tizenévesek okozhatták a krasznahorkai tüzet

Kigyulladt szombaton a krasznahorkai vár, Rozsnyó közelében.

A 13. századi krasznahorkai vár a felében magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete.

Két gyereket gyanúsít a rendőrség a krasznahorkai várban pusztító tűzvész okozásával. A feltételezés szerint 11 és 12 éves fiúkról van szó, akik cigarettázni akartak - írja a bumm.sk.

A két fiú cigarettagyújtás közben felgyújtotta a domboldalon a füvet, amelytől aztán lángra kapott a vár tetőszerkeszete. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást. Mivel a két fiú kiskorú, nincs büntetőjogi felelősségük.

Ilyen volt a krasznahorkai vár a tűzvész előtt.
Ilyen volt a krasznahorkai vár a tűzvész előtt.

Ennyi maradt a krasznahorkai várból. Fotó: MTI (galéria)

SZOMBAT

20:51
- Tragédiának nevezte a krasznahorkai várban történteket Daniel Krajcer, Szlovákia kulturális minisztere a település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján szombaton este.

Úgy fogalmazott: a vár be volt biztosítva és a leégett tetőt minél hamarabb, lehetőleg nyárig felújítják.

Ivan Rudolf, a szlovák védelmi minisztérium sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a krasznahorkai várnál az éjszaka folyamán a szlovák hadsereg 20 hivatásos katonája segédkezik a kárelhárításban.

A vár szombaton délután két óra tájban gyulladt ki, és égett le a tetőszerkezete.

Helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: feltehetően gyerek-csíny állhat a tűz mögött, legalább két-három gyereket láttak a vár oldalánál.

Mint megjegyezték, Krasznahorka vára túlélte az első és a második világháborút, most pedig rövid idő alatt a lángok olyan pusztítást végeztek, amilyenre a legöregebbek sem emlékeztek. Az idős krasznahorkaiak sírtak, míg a fiatalabbak, középkorúak ahogy tudtak, segítettek az igen rövid idő alatt a helyszínre érkezett tűzoltóknak.

A választást egyébként a tűz nem befolyásolta.

A vár fölött még este nyolc óra tájban is füstöt lehetett látni, a tűzoltók az utómunkálatokat végezték.

Máté Ottília: Krasznahorka büszke vára

Korábban:

Krasznahorka vára szombaton este hat óra előtt még füstölt, a tűzoltók oltottak, illetve az utómunkálatokat végezték - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A hegyoldal feketéllik, a területet a rendőrség körbezárta, az úgynevezett "katasztrófaturisták" hegyi ösvényeken keresztül próbálnak feljutni a várhoz.

A helybéliek csak találgatják, mi okozhatta a tüzet, felröppent akár a szándékos gyújtogatás lehetősége is. Az biztos, hogy a várhoz vezető ösvények mentén igen száraz a fű, tehát az is elképzelhető, hogy valaki égő csikket dobott el.

A településen rendőr- és tűzoltóautók sokasága látható, és igen sok személyautó is parkol a várhoz vezető út mentén.

Sűrű füst száll a magasba a krasznahorkai várból, Rozsnyó közelében. Fotó: MTI/TASR/Frantisek Ivan
Sűrű füst száll a magasba a krasznahorkai várból, Rozsnyó közelében. Fotó: MTI/TASR/Frantisek Ivan

Korábban írtuk:

Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség.

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou) és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek.

A várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.

Lángokban áll a krasznahorkai vár. Fotó: MTI/EPA
Lángokban áll a krasznahorkai vár. Fotó: MTI/EPA

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió a munkatársa az MTI-nek elmondta, kb.10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. "Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg" - tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.

Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. racionalitás? 2012. március 12. 15:38
  „szeretettttttttgetettt gyerekcsíííííííííííínyesek okozták....majdnem lincselés van kint...”
 • 30. Fatboy35 2012. március 12. 13:28
  „26 és 27!
  Látom élénk a fantáziátok aminek semmi köze a valósághoz.Égő tűznek van egy furcsa tulajdonsága.Nevezetesen hogy a forró levegő felfelé terjed.A zsarátnok és az izzó pernye (jelen esetben hátszéllel is erősítve) megtudja meggyújtani a 20-30 m magasan lévő kátránypapíros fazsindelyes tetőt.Még cseréptető alá kerülve is képes lassú izzás után a faszerkezetet lángra lobbantani.Jó lenne hinni hogy a bozótos füves rész meggyújtása véletlenül történt.Nehéz!De valószínűleg a gyújtogatok se gondolták hogy ettől az egész vártetőzet leég.”
 • 29. jq 2012. március 12. 12:54
  „Láttam egy videomegosztóra feltett amatőr felvételt, azon jól látszik, hogy a bozót ég közvetlenül a fal mellett, iszonyatosan fújt a szél, több méteres lángnyelvek kavarogtak...”
 • 28. lilongwe 2012. március 12. 12:07
  „26. és 27...
  Az összeseküvés-elméletetek már a paranoia határait súrolja.
  Aki ismeri a helyet és/vagy egy picit is érti, hogyan terjed a tűz (ráadásul még mindig nagyon erős szél fúj arrafelé...), tudhatja, hogy dombon felfelé percek alatt feljut.
  Ráadásul a vár mellett rengeteg a fa és a bozót (amit a természetvédők nem hagytak kivágni, holott a múzeum igazgatósága többször is kérte ezt).
  ad 2: a vár tetőszerkezete egyáltalán nem nevezhető tűzállónak
  ad 3: a vár nem rendelkezik semmilyen saját víztározó/tűzoltó egységgel, a tűzjelző rendszere pedig egy kicsit elavult volt már...

  Már maga a feltételezésetek is sértő és bántó - nem Ficora vagy más ...-re nézve, hanem az ott élő, a várat saját gyermeküként szerető SZLOVÁKOKNAK ÉS MAGYAROKNAK egyaránt.
  Bármi más csak puccskísérlet, vérlázító bunkóság és nacionalista ködhomály jele...”
 • 27. Qllancs 2012. március 12. 11:14
  „T. 26. Igazad lehet, én is erre gondoltam.
  az időpont és 2 nem büntethető gyerek --háát nem valós, nem hihető!
  Ez símán a magyarok ellen irányult.
  Ami nem égett el szombaton --az elégett vasárnap este. Ez a vár egy magyar színbólum volt --most vége!Ficó nem haver orbánnal , hiszen ahol csak tud a magyaroknak árt. Hiába tettek feljelentést az EU ba , ott is leseperték a magyar beadványt. Ott se álltak a magyarok pártjára. Köszönet viktátornak !
  Majd magyar pénzből felújjítjuk --feltéve a Ficó engedi. Kíváncsi leszek mit mond.”
 • 26. kispacni 2012. március 12. 09:35
  „Nem hiszem, hogy a gyerekek cigarettázása okozta a tüzet. Szinte kizárt, hogy a bozót lángja a 30 méter magas tetőre átterjedjen. Ez szándékos gyújtogatás kell legyen. Hogy kinek az érdeke ? Erre is vannak tippjeim, de nem akarok vádaskodni. De érdekes, hogy aznap, amikor Fico nyert.”
 • 25. lilongwe 2012. március 12. 09:33
  „22. Mignon

  Igen, ez lehetséges, elnézést kérek, talán még valamit hozzá kellett volna tennem...
  Itt is lehet valaki szlovák-magyar kettős állampolgár, de nem "csak úgy".
  Én pl. 7 éve élek Szegeden, a feleségem magyar állampolgár, a másfél éves fiam is az, itt fizetem az adót, a TB-t, itt járulok hozzá a GDP-hez, itt koptatom az utakat, stb...ilyen esetben a megállapodás értelmében teljesen természetes, hogy jár a kettős állampolgár.
  De hogy egy Révkomáromban, Érsekújváron vagy pl. Losoncon élő, dolgozó, adót fizető, stb. magyar (aki szlovák állampolgár) magyar állampolgárságot kérjen (mitöbb...szavazati jogot kapjon, stb...), az egy picit logikátlan, még ha egységes, közös Európában is élünk (amely ugye nem tudna elvezetni még egy "vidéki kócerájt" sem) ;-)

  Ennyit erről.

  A műtárgyak 90%-át sikerült megmenteni, a vár be volt biztosítva ilyenek ellen, hamarosan megkezdődik a felújítása és még szebb lesz, mint valaha ;-)

  És a 21. hozzászólónak teljesen igaza van - ez a vár nem a "miénk" vagy az "övéké", ez a vár mindenkié, szlovák és magyar állampolgárok büszkesége egyaránt. Közös történelem, az emberek közös értékei vesztek oda.
  De bízom abban, hogy hamarosan újra a régi pompájában csilloghat...”
 • 24. Horthyszobor 2012. március 12. 07:58
  „Döbbenet ahogy elpusztult a var. A torok a nemet többször próbálta bevenni nagy hadseregekkel. Nem pusztítottak el. Viszont két felzárkózni vágyó 11 éves gyerek pedig szinte porig égette fel óra alatt. Ezt tovabb nem kommentálnam.”
 • 23. deszkás 2012. március 12. 00:54
  „Szerintem ez a "gyerekcsiny" kamu.”
 • 22. Mignon 2012. március 11. 22:51
  „20. Lilongwe

  Szlovakianak Nemetorszaggal is van ilyen ketoldalu egyezmenye.
  Lehet valaki nemet-szlovak kettös allampolgar.

  Ami a varat erinti, nagyon szomoru ez!
  (kedvenc temam a kesöi közepkor a "Spätmittelalter", sok könyvem van rola,
  intenziven erdekel)
  Fajdalmas ha ilyen ertekek tönkre mennek, különösen ha szandekosan!”
 • 21. csafe 2012. március 11. 21:12
  „Nekem kétszer volt szerencsém ezt a gyönyörű várat belülről is látnom. A 2. alkalommal egy szlovák mérnök kolléga vitt el megnézni! Nekem az a szent meggyőződésem, hogy ott a szlovák anyanyelvűek ugyanúgy a magukénak érzik ezt a várat, mint a magyar anyanyelvűek. Ott mindig is vegyesen laktak, közös értéknek tartották a várat, a történelmével együtt!
  Itt szegedinek, nekem is a hírre elszorult a szívem :,-)
  Kívánom, hogy mielőbb építsék fel újra és elmegyek meglátogatni!!”
 • 20. lilongwe 2012. március 11. 19:56
  „Rozsnyói születésű vagyok, Krasznahorka (és Betlér) az életem részei, mind a maga módján...
  Tegnap a hír hallatán - ciki, nem ciki, férfi létemre - kicsordult néhány könny a szememből. Persze, aki nem ott lakik, nem ott lakott, akinek nem égett le egyben egy darab a szívéből, az aligha fogja megérteni, milyen tragédia ez az ottaniaknak.

  És még szomorúbb, hogy ilyenkor is csak az uszítgatást és a pocskondiázást hallja az ember.

  A rend kedvéért...egy kétoldalú (asszem 1997-ben aláírt) egyezménynek köszönhetően Szlovákia és (akkor még) a Magyar Köztársaság megállapodtak, hogy nem fogadják el a másik ország állampolgárságáért folyamodó személyek kettős állampolgárságára vonatkozó kérelmét. Ennek ignorálásával kardozik most Orbán Viktor (akitől ez teljesen megszokott attitűd).
  Ilyen egyezményt pl. az USA-val nem írt alá Szlovákia, ezért lehet egy szlovák állampolgár amerikai is egyben.
  Akinek ez nem világos, nézzen utána ;-)

  9. hozzászóló...ez olyan, mint a tyúk meg a tojás. Mi volt hamarabb? A magyarok piszkálódása vagy a szlovákok piszkálódása? Slota pártja hál´istennek nem jutott be a parlamentbe, egy tüskével kevesebb. Fico nyert, ugyanúgy szinte 2/3-os többsége lesz az "ország gyűlésben" (Schmitt-féle helyesírási szótár szerint), folytatódhat a kakaó két paraszt között, akik közül egyik sem tűri, hogy nem övé az utolsó szó...”
 • 19. WaffenSS 2012. március 11. 19:29
  „"A 13. századi krasznahorkai vár , Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete," 13. század és Szlovákia?!”
 • 18. komló 2012. március 11. 19:25
  „2010 őszén egy szépen és a vár történetét ismerő , magyarul nagyon szépen beszélő tárlatvezető hölgy segítségével ismertem meg ezt a felbecsülhetetlen értékű magyar történelem ereklyét.Csodálatra méltó volt , sajnos mindent nem tudtam lefényképezni. A "tarlóégetés" során több helyre,szinte egy időben felugró tüzet még a meteorológiai széljelzések alapján sem hiszem el.”
 • 17. dodoni 2012. március 11. 18:10
  „"feltehetően gyerek-csíny állhat a tűz mögött"

  Elképesztő őrültség van ebben a liberális világrendben. "Gyerekcsíny!" S bent égett volna néhány ember? Betonoszlopot, vasból készült padot tesznek gyerekek a sínekre, a vonat kisiklik, meghal ötven ember - gyerekcsíny?”
 • 16. igazságkereső 2012. március 11. 17:38
  „Bizonyára a két, cigarettára gyújtó kiskorú fiúnak vannak szülei is, akik jótállnak kicsi fiuk okozta károkért!!”
 • 15. pirosmedence 2012. március 11. 17:21
  „A vár nagyon szép. sajnálom, bízom benne, hogy mielőbb rendbe hozzák és remélem, hogy nem fognak az egészből itthon politikai ügyet csinálni. Sajnos, ismerve a dolgokat, lelki füleimmel már hallom, hogy Semjén Zsoltika beindul, valamint Pali bácsi a tárogatójával eltululúzza a szívszaggató nótát a vár üszkös falai tövében, a fideszesek meg zokognak a meghatottságtól! Ugye nem lesz igazam?”
 • 14. macs 2012. március 11. 16:32
  „13. zoltanszabo,
  csak a vita kedvéért, a szlovák törvények szerint nincs kettős állampolgárság.”
 • 13. zoltanszabo 2012. március 11. 14:45
  „T. 11. de van kettős állampolgárság --csak nem ismeri el szlovákia. Mert v. szlovák--v. magyar --és én ezzel egyetértek. Ki hol él állandó lakóhelyileg, hol adózik --olyan állampolgár legyen.
  Ficó egy karakán gyerek. Nem engedte saját országában --volt saját lakóját szavazni.
  Én pl. támogatom. Ide se szavazzon pl. aki Erdélyben él , és még életében nem volt itt Magyon ! Szavazati jogot senkinek nem adnék aki nem itt él ,állandóan és nem itt adózik !”
 • 12. Grabowsky 2012. március 11. 14:45
  „7. Francois 2012.03.11. 10:52

  Ott a pont!”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek tüntettek a munkaügyi reform ellen Spanyolországban

"Fölösleges, nem hatékony, igazságtalan. Nemet a munkaügyi reformra. Általános sztrájkot!" - állt… Tovább olvasom