Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Újra kormányszakadás fenyegeti Belgiumot

Újra kormányszakadás eshetősége sejlett fel Belgiumban, miután a flamand-vallon választókerületi megosztás ügyében nincs egyetértés a pártok között, pedig az önmaguknak kitűzött határidő csütörtökön lejár.
"A határidő az határidő, még 24 óra, aztán letelt" - mondta szerdán a belga televízióban Vincent Van Quickenborne flamand liberális politikus, azzal fenyegetőzve, hogy megegyezés hiányában pártja kivonul a koalíciós kormányból.

II. Albert király Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy megoldást találjon a Brüsszelre és környékére kiterjedő, kétnyelvű választókerület körüli vitákra.

A Bruxelles-Halle-Vilvoorde (BHV) néven emlegetett választókerület a fővárost és a körülötte fekvő több tucat települést fogja össze. Utóbbiak közül a két legnagyobb neve hollandul - vagyis a flamandok nyelvén - Halle és Vilvoorde, franciául - vagyis a vallonok nyelvén - Hal és Vilvorde. A Brüsszel körüli térség Flandriához tartozik, de néhány településén összesen mintegy 100 ezer vallon is él.

Brüsszel maga kétnyelvű, és ott akár vallon, akár flamand pártra is lehet szavazni. Általános szabály szerint azonban Flandriában csak flamand, Vallóniában csak vallon pártok közül válaszhatnának a lakosok. A Brüsszel közigazgatási határán kívül, a Flandriához tartozó agglomerációban lakó, és vallon pártokra továbbra is szavazni kívánó vallonok ügye a viszály almája lett a két népközösség között. "Flandriában flamandul" - mondják a vallonoktól minél nagyobb távolságtartásra törekvő flamandok, és azt követelik: szüntessék meg ezt a "hibrid" helyzetet, vágják ketté BHV választókerületet, és annak flamand részein csak flamand pártokra lehessen szavazni a választásokon.

A közel 10 és fél millió lakosú Belgiumban egyébként közel 60 százalékos a flamand lakosok aránya. Flandria gazdagabb, mint Vallónia, és egyre kevésbé lelkesedik azért, hogy ő fizet be több adót a közös szövetségi állam kasszájába, amely aztán nagyobb arányban Vallóniának nyújt fejlesztési támogatást. Ezért a flamandok a két tartomány - illetve a két népközösség -nagyobb önállóságát akarják kivívni, ezzel olykor már feszegetve a közös államiság kereteit is.

Yves Leterme miniszterelnök, aki a flamand kereszténydemokraták élén megnyerte a legutóbbi választásokat, első kormányfői mandátuma idején nem tudta megállapodásra bírni a feleket az államreform ügyében. Kénytelen volt lemondani, és a király Guy Verhofstadt flamand liberális politikust - korábbi miniszterelnököt, az Európai Parlament liberális frakciójának jelenlegi vezetőjét - bízta meg azzal, hogy kalapálja helyre valamelyest a nemzeti egységet. Verhofstadt annyit elért, hogy egy időre a szőnyeg alá söpörték a problémákat, majd átadta a kormánypálcát Herman Van Rompuy flamand kereszténydemokrata politikusnak. Van Rompuyt azonban tavaly az év végén az Európai Tanács elnökévé választották, így ismét Leterme ült a miniszterelnöki székbe. A király viszont úgy látta, hogy Leterme problémamegoldó képessége azóta sem fejlődött sokat, ezért a veterán Dehaene-t - mellesleg: Vilvoorde egykori polgármesterét - bízta meg azzal, hogy legalább a BHV-ügyet rendezze valahogyan.

Dehaene hétfőn este előterjesztette javaslatait a pártoknak. Ezek részleteit nem ismertették a nyilvánossággal, a sajtó is csak találgatja, milyen kompromisszumokat próbálhat elfogadtatni a belga politika boszorkánykonyhájának nagy ismerője. Az eddigi megnyilatkozásokból azonban az tűnik ki, hogy Dehaene ötletei nem nyerték el a vallonok tetszését.

Ha a csütörtöki - egyébként semmilyen jogvesztő határidőhöz nem kötődő, pusztán politikai megfontolások alapján kitűzött - határidő eredménytelenül járna le, és ennek nyomán újabb kormányválság törne ki, az hallatlanul kellemetlen helyzetbe hozná Belgiumot, mert az ország július 1-től átveszi az EU soros elnökségét. A 2009 első felében megélt cseh EU-elnökség teljesítménye érzékletesen megmutatta, mennyi hátránnyal jár, ha egy kormányválságban vergődő ország próbálja elnökölni az uniót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezren tüntetnek Indiában

Több tízezer ember tüntetett szerdán Újdelhiben a drasztikusan növekvő élelmiszerárak miatt. Tovább olvasom