Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Újraválasztották a hivatalban lévő brazil elnököt

Szűk többséggel újraválasztották Brazíliában a hivatalban lévő elnököt, Dilma Rousseffet a vasárnap tartott brazíliai elnökválasztás második fordulójában.
A választási bizottság a voksok 99,66 százalékának összeszámlálása alapján közölte, hogy Rousseff a szavazatok 51,6, kihívója, Aécio Neves pedig a szavazatok 48,4 százalékát gyűjtötte össze.

A szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások 4-6 százalékos előnyt mutattak Dilma Rousseffnek szocialista párti kihívójával szemben.

Az eredmények közzététele után Rousseff, Brazília első nő államfője a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében megköszönte híveinek a támogatást, Neves pedig a választói előtt tartott beszédében elismerte vereségét.

A brazíliai elnökválasztást sok tekintettben egyfajta népszavazásnak is lehet tekinteni, mert a szavazók ítéletet mondtak a Rousseff irányította, s kormányon lévő baloldali Munkáspárt elmúlt 12 évi munkájáról, amelyre ez idő alatt számos korrupciós botrány vetett árnyékot.

A Rousseff és Neves közötti versengés két táborra osztotta a brazíliai szavazókat: azokra, akik úgy gondolták, hogy csak a hivatalban lévő elnök fogja oltalmazni és felzárkóztatni a szegényeket, és azokra, akik arról voltak meggyőződve, hogy csak Neves piacbarát gazdaságpolitikája tudja fellendíteni a recesszióban lévő gazdaságot. Elemzők szerint Rousseff választási győzelme megerősíti a Munkáspárt helyzetét is.

Az elnökválasztással egy időben a választók határoztak a kormányzók személyéről azokban a szövetségi államokban, huszonhétből tizennégyben, ahol az október 5-i szavazáson nem született végeredmény.

A szavazások rendjének biztosítására mintegy négyszázezer rendőrt és katonát mozgósítottak, ebből harmincötezret Rio de Janeiróban, ahol a múlt héten összecsapások voltak a rendőrök és a kábítószerszer-kereskedő bandák között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Porosenko pártja nyerhette az ukrán választást

Az egyik első exit poll-felmérés eredménye szerint az ukrán elnök Blokkja nyerte a vasárnap… Tovább olvasom