Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ülést tart Brüsszelben a médiaszabadsággal foglalkozó uniós munkacsoport

A magyarországi médiahelyzetről is tanácskozik szerdai brüsszeli ülésén az a magas szintű munkacsoport, amelyet Neelie Kroes európai bizottsági alelnök hozott létre tavaly októberben a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai uniós helyzetének áttekintése céljából.
Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménytől függetlenül működő, tanácsadói feladatkörrel felruházott munkacsoport elnöke Lettország volt államfője, Vaira Vike-Freiberga. A munkacsoport tagja a szociáldemokrata Herta Däubler-Gmelin volt német igazságügyi miniszter, Luís Miguel Poiares Pessoa Maduro portugál professzor, az Európai Bíróság egykori főtanácsnoka, valamint a brit Ben Hammersley, aki egy műszaki magazin főszerkesztője, a digitális média szakértője.

A munkacsoport létrehozásakor Kroes - aki az úgynevezett digitális napirend témaköréért felel az Európai Bizottságban - emlékeztetett arra, hogy a szólásszabadság a demokratikus társadalmak egyik alappillére, amit az uniós alapszerződés, valamint az EU alapjogi chartája is rögzít. A médiaszabadság és -pluralizmus gyakorlati érvényesüléséhez kedvező környezetet kell biztosítani - hangsúlyozta. Ezért felkérte a munkacsoportot, hogy átfogóan elemezze a média helyzetét, és ennek alapján tegyen ajánlásokat egyebek közt a médiaszabadság politikai vagy kereskedelmi beavatkozásból fakadó korlátaival, a médiatulajdon koncentrációjával, az újságírók jogait fenyegető tagállamokon belüli veszélyekkel, a szabályozó hatóságok függetlenségével, illetve a szakmai etikával és a média elszámoltathatóságával kapcsolatos kérdésekben.

Kroes a múlt héten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levelében erősítette meg a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait. Szóvivője, Ryan Heath szerint közölte: Kroes a levélben hangsúlyozni kívánta, hogy a médiaszabadság és médiapluralizmus "nem csupán az uniós és a nemzeti jog technikailag helyes alkalmazását jelenti, hanem - ami ennél fontosabb - ezeknek az alapvető elveknek a gyakorlati alkalmazását és előmozdítását is".

Brüsszeli bizottsági közlések szerint várható, hogy a munkacsoport január 25-i ülésén a magyar médiapluralizmus általános helyzete, illetve a médiatörvény egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek minősítő tavaly december 19-i alkotmánybírósági döntés mellett várhatóan szóba kerül a magyar rádiós frekvenciák pályáztatásának gyakorlata, a Klubrádió ügye.

Levelében Kroes "erőteljesen sürgette", hogy a magyar kormány hajtsa végre a szóban forgó alkotmánybírósági döntést, amelynek értelmében az újságírók azonnali érvénnyel titokban tarthatják forrásaikat. Május 31-ig kell végrehajtania a parlamentnek az egyéb változtatásokat, beleértve annak a kötelezettségnek az eltörlését, hogy a nyomtatott és az online médiának engedélyt kell kérnie a nyilatkozótól az általa tett nyilatkozatok közzétételére.

A rádiófrekvenciák engedélyezését illetően Kroes megállapította: a nemzeti kormányok az uniós jog értelmében jogosultak ugyan megfogalmazni az engedélyezés közérdekű feltételeit, de az odaítélési folyamatnak objektívnek, átláthatónak, diszkriminációtól mentesnek és arányosnak kell lennie. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU nem korlátozza a kiadható engedélyek számát, a választás a magyar kormányé. A bizottsági alelnök hisz abban, hogy minél több versenylehetőséget kell nyitni, és a levélben "bátorította" a magyar hatóságokat további rádiós műsorszórási engedélyek kiadására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hetekkel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a munkacsoporttal annak érdekében, hogy annak tagjai még soros ülésük előtt "első kézből, a leghitelesebben tájékozódhassanak az őket érdeklő kérdésekben". Az NMHH a kérdéses témákban tájékoztató anyagokkal is segítette a munkacsoportot, abban bízva, hogy a hiteles információkkal sikerül eloszlatni az aggodalmakat.
"Ugyanakkor a hatóság a mai napig egyetlen konkrét kérdést sem kapott a munkacsoport részéről" - közölte a múlt szerdán az NMHH.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. január 24. 08:36
    „"magas szintű munkacsoport", ha olyan magas szintű mint a múltkor Viktor meghallgatásánál, akkor még az ásóbéka hátsójának megtekintéséhez is messzelátóra lesz szükségük....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai kormányzat üdvözölte hétfőn az Irán ellen hozott új európai uniós szankciókat.

Az amerikai kormányzat üdvözölte hétfőn az Irán ellen hozott új európai uniós szankciókat. Tovább olvasom