Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Uniós csúcs Brüsszelben

Megkezdődött vasárnap délelőtt az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos találkozója.
Az immár hagyományos őszi értekezlet fő témája ezúttal az euróövezet adósságválságának rendezése, az uniós közös pénzt használó övezet gazdasági stabilitásának erősítése. A 27 tagország csúcstalálkozója - amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli - a tervek szerint késő délután az euróövezeti vezetők értekezletére szűkül, amelyet viszont két lépcsőben tartanak, szerdai befejezéssel.

Bevezető beszédében Van Rompuy köszönetet mondott a kormányfőknek azért a politikai bátorságért, amelyet a sokszor népszerűtlen, de szükséges intézkedések vállalásával tanúsítanak. Ezt a bátorságot ráadásul sokszor alábecsülik - tette hozzá a kormányfői tanács belga elnöke. Hangoztatta: a lassuló növekedés, a növekvő munkanélküliség, a bankokra és államkötvényekre nehezedő nyomás mind súlyos kihívások az uniós gazdaság számára.

Van Rompuy a válságkezelésben "talán legfontosabb" csúcstalálkozónak nevezte a mostanit. Az ülés előtt nyilatkozó állam- és kormányfők szintén elismerték, hogy nagyon fontos lenne átfogó programot kidolgozni, amely képes lehet a válság elleni fellépésre hosszabb távon is és a pénzügyi piacok bizalmának visszanyerésére.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli brüsszeli rádiónyilatkozatában leszögezte, hogy Magyarország és a nagy európai államok érdeke egybeesik. Erős nemzetekre, erős nemzetgazdaságokra van szükség, ezek ugyanis erősítik a többi országot is - hangsúlyozta. Kiemelte ugyanakkor, hogy bár szükség van közös döntésekre - ellenkező esetben ugyanis az európai gazdaság hanyatlásba zuhan -, minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja.

Angela Merkel német kancellár Brüsszelben azt mondta: vasárnap nem vár végérvényes döntéseket, azokra elsősorban a szerda estére tervezett euróövezeti csúcstalálkozón lehet majd számítani.

Megerősítette azt is, hogy álláspontja szerint az uniós alapszerződés esetleges megváltoztatásának a kérdése sem lehet tabu, hiszen EU-szinten erőteljesebb cselekvési lehetőségeket kell teremteni a pénzügyi válságok elhárítása érdekében. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök is visszafogottan nyilatkozott.

Arra helyezte a hangsúlyt, hogy "abszolút kulcsfontosságú" találkozókról van szó, amelyeken "muszáj megoldást találni..., meg kell oldani ezt a pénzügyi válságot". Vasárnap reggeli hírek szerint a találkozón megkülönböztetett figyelem irányul Olaszországra is, miután a pénzügyi piacokon növekszik az aggodalom az iránt, hogy Silvio Berlusconi kormánya tartani tudja-e a tervezett államháztartási hiányt.

Róma helytállása azért lenne különösen fontos, mert azon euróövezeti tagok között tartják számon, amelyek esetében fennáll az adósságválság kiterjedésének veszélye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel száz amerikai bank ment csődbe

Újabb négy bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma ezzel 84-re… Tovább olvasom