Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Uniós regisztrációs kötelezettség a nagy mennyiségben forgalmazott anyagokra

Brüsszel - Aki december 1-től nem rendelkezik az általa nagy mennyiségben forgalmazott, illetve használt vegyi anyagok uniós regisztrációs igazolásával, könnyen milliós bírságot kaphat, vagy akár ki is tilthatják az európai belső piacról - figyelmeztetett közleményében Herczog Edit MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő.
Felhívta a figyelmet arra a 2007-ben életbe lépett uniós jogszabályra (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals - REACH), amely az elkövetkező években körülbelül 30 ezer, napjainkban használatos vegyi anyag fokozatos regisztrációját írja elő. Nemcsak a veszélyes anyagok regisztrációja kötelező, azokról külön jogszabály rendelkezik - hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint a REACH keretében fémek, ötvözetek, textíliák, bútorok, számítógép- és autóalkatrészek, építőipari anyagok regisztrációja is szükséges.

A rendszert lépcsőzetesen, a forgalmazás, illetve felhasználás mennyiségének függvényében vezetik be 2018-ig: addig kell regisztrálni a listán szereplő minden anyagot. Ez év december 1-től az évi 1000 tonnát meghaladó mennyiségre vonatkozik a regisztrációs kötelezettség.

A szocialista EP-képviselő szerint eddig mindössze 8.900 regisztrációs kérelem érkezett be egész Európából, és további 38 ezer folyamatban levő regisztrációs eljárásról van tudomása az illetékes uniós ügynökségnek. Arról nincs pontos információ, hogy összesen hány céget érinthet a REACH, de bizonyára lényegesen többet - írta Herczog.

"A rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, a magyar cégek könnyen súlyos versenyhátrányba kerülhetnek Európában" - vélekedett az EP-képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci pártrövidítést tartalmazó rendszámot osztottak Hollandiában

Hága - Egy nemzetiszocialista párt nevének rövidítését tartalmazó rendszámokat osztottak ki… Tovább olvasom