Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Üres a kassza Silvio Berlusconi pártjában

Én vagyok és én is maradok a Forza Italia vezetője - mondta a politikus.
Pártjának az európai parlamenti (EP-) választásokon elszenvedett kudarca ellenére sem mond le Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke, aki szerdán azt is bejelentette, hogy pártjának elfogyott a pénze.

Én vagyok és én is maradok a Forza Italia vezetője - mondta Silvio Berlusconi a FI római székházában tartott pártvezetőségi ülésen.

A találkozón részt vevő politikusok a sajtónak elmondták, hogy a 77 éves Berlusconi határozottan kizárta, hogy a párt vezetését másnak engedje át, vagy ezt esetleg valamelyik gyermeke örökölhetné. A pártvezér legidősebb lánya, Marina Berlusconi kedden - az utóbbi egy év alatt harmadik alkalommal - nyilatkozott úgy, hogy nem áll szándékában apja nyomdokaiba lépve beszállni a politikába.

"Berlusconi nem adja fel, tovább harcol!" - fogalmazott Alessandra Mussolini FI-politikus, aki a párt jelöltjeként bejutott az Európai Parlamentbe.

Ami a FI-nek a vasárnapi voksoláson elért 16,8 százalékos eredményét illeti, Silvio Berlusconi pártja tagjainak azt mondta, tudta, hogy nehéz lesz, de nem gondolta, hogy ennyivel húsz százalék alá süllyednek. A tavalyi olasz parlamenti választásokon a Berlusconi vezette jobbközép (az akkori Szabadság Népe pártja - PdL) 21 százalék felett teljesített, a 2009-es EP-választásokon pedig több mint 35 százalékot szerzett. A FI elnöke bejelentette, hogy a héten egyeztetést kezd az Északi Liga pártjával egy esetleges jobboldali szövetségről.

Silvio Berlusconi ugyanakkor hangsúlyozta: a FI számára jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a párt kasszái kiürültek és legalább 30 millió euró (több mint 9 milliárd forint) kell a FI fenntartásához.

Köztudott, hogy a 8,8 milliárd eurós magánvagyonával Olaszország ötödik, a világ száznegyvenegyedik leggazdagabb emberének számító Berlusconi 1994 óta finanszírozza saját pártját. A vállalkozói birodalmat birtokló pártvezér azt sem titkolta azonban, hogy az utóbbi években ellene indított bírósági perek miatt tetemes összeget kellett költenie ügyvédekre. Ezenkívül a FI kasszái is megérezték, hogy idén februárban az olasz parlament eltörölte a pártok állami finanszírozását. A gazdasági válságban csökkent a FI kasszáiba befizetett adományok és tagdíjak összege is. Ezen kívül a FI olasz parlamenti és európai képviselői elfelejtették befizetni a pártkasszába a rájuk kötelezően kiszabott havi 800 eurót.

Silvio Berlusconi már tavaly nyáron takarékosságot hirdetett meg pártjában: olcsóbb római székházba költöztette a pártot és a FI számos olaszországi irodáját felszámoltatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre dagad Ukrajna orosz gáztartozása

Jelenleg valamivel 3,5 milliárd dollár fölötti a tartozás. Tovább olvasom