Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Utasították a Tepcót a mért sugárzási értékek felülvizsgálatára

Japán - A japán atombiztonsági ügynökség utasította pénteken a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalatot (Tepco), hogy vizsgálja felül az erőmű környékén a levegőben, a tengervízben és a talajvízben legutóbb mért sugárzási értékeket, mert azok gyanúsan magasak.
Legutóbb, csütörtökön a talajvíz radioaktivitását mérték a folyamatosan sugárzó anyagokat kibocsátó erőmű környékén, és a Tepco közölte, hogy annak radioaktivitása, vagyis a 131-es jódizotóp koncentrációja tízezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket.

Előző mérések alapján pedig azt közölték, hogy a tengervíz radioaktivitása az erőmű környékén több mint négyezerszerese a megengedettnek.

Az atombiztonsági ügynökség már többször kérte a Tepcót, hogy az ilyen magas mérési értékeket ellenőrizze, mielőtt közli, mert esetleg fölöslegesen pánikot kelt, és megingatja a közbizalmat maga iránt.

Nisijama Hidehiko, az ügynökség szóvivője pénteken közölte: várják az üzemeltetőtől a friss adatokat.

A Tepco korábban elismerte, hogy hibás lehet az a számítógépes programja, amely elemzi a mérési adatokat, és emiatt esetleg hibásak az elemzési eredmények, de nem feltétlenül. Az atombiztonsági ügynökség lehetségesnek tartja, hogy felül kell vizsgálni minden olyan elemzési eredményt, amelyet a földrengés és a szökőár óta elvégzett mérések alapján számoltak ki.

A Tepco szóvivője csütörtökön azt mondta: a cég feltételezése szerint a talajvíz sugárszennyeződése nem fenyegeti az ivóvízkészleteket. Ezt az álláspontot erősítette nyilatkozatával pénteken egy környezetvédelmi egyetemi professzor és egy egészségügyi minisztériumi tisztségviselő.

Olvasóink írták

  • 2. keiner 2011. április 02. 10:40
    „Tepco hazudik össze vissza, nincs elég készülék sem ott:
    http://www.n24.de/news/newsitem_6742784.html
    2dik reaktorbol folyik a radióaktiv víz a téngerbe egy 20 részböl.”
  • 1. Jozsoci 2011. április 01. 17:12
    „Az ilyen méréseket nem független hatóság méri?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkvában hideg van, és egyelőre még hidegebb lesz

Moszkvában és Oroszország európai részének középső területén hideg van, a hőmérő napközben sem mutat… Tovább olvasom