Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Útszéli pokolgépek robbantak Irakban, halottak

Bagdad - Út szélén elhelyezett pokolgépek robbantak Irakban kedden: három ember meghalt, legalább 32 pedig megsebesült - mondták el belügyi és rendőri források, akik szerint síita zarándokok voltak a célpontok.
Az egyik robbanás egy síita felvonulás közelében történt Bagdad nyugati részén: a pokolgép három hívővel végzett, belügyi források szerint tizennyolc, a rendőrség szerint pedig tizenkilenc embert megsebesített. A másik szerkezet a Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő Khaliszban robbant fel: ott tizennégyen sebesültek meg.

A síiták elleni erőszakcselekmények egyre gyakoribbak szent ünnepük, az idén december 17-ére eső asúra közeledtével.

Hétfőn négyen meghaltak és tizenheten megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy síita zarándokcsoport közelében egy Bagdadtól északkeletre található városban. A hónap elején egy merényletsorozatban - amelynek két támadása iráni zarándokok ellen irányult - 31 ember meghalt, és legalább 80-an megsebesültek. A robbantások hétköznapi jelenségnek számítanak Irakban, annak ellenére, hogy a 2006-7-es felekezeti harcok óta jelentősen csökkent az erőszakcselekmények száma.

Az asúra Mohamed próféta unokája, Huszein halálának évfordulóját jelzi. Huszeint és kíséretét 680-ban ölték meg a Bagdadtól 110 kilométerre fekvő Kerbelánál (a mai Irakban).

Az amerikai harcoló alakulatok idei kivonulásával hét év után először kizárólag az iraki erők lesznek felelősek az ünnep biztonságos lebonyolításáért. Oszman al-Ganimi tábornok, a kerbelai tartomány katonai parancsnoka elmondta, hogy a síiták szent városát 28 ezer katona és rendőr felügyeli majd, és szükség esetén 7 ezren csatlakoznak még hozzájuk. Várhatóan kétmillióan - köztük 100 ezer külföldi zarándok - látogatnak majd el Huszein és féltestvére, Abbász sírjához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Freedom House bírálja az új magyar médiatörvény-tervezetet

Washington - A parlamentben tárgyalt új médiatörvény tervezete a magyar kormány legújabb olyan… Tovább olvasom