Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Üzbegisztán lemondott a külföldi katonai támaszpontokról

Az üzbég törvényhozás felső háza csütörtökön jóváhagyta az ország új külpolitikai koncepcióját, amely kimondja külföldi katonai támaszpontok üzbegisztáni létesítésének tilalmát.
A törvényt már csak az államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe lépjen - jelentették internetes oldalaikon az orosz hírügynökségek.

Az elképzelést Iszlam Karimov elnök kezdeményezésére dolgozták ki. Szerepel benne egyebek mellett, hogy Üzbegisztán fenntartja magának a jogot, hogy szövetségeket kössön és államközi szerveződésekben vegyen részt, s kilépjen azokból, ha az állam, a nép, annak jóléte és biztonsága úgy kívánja.

Egy külön pontja szerint Üzbegisztán nem köt katonai-politikai szövetségeket, és fenntartja magának a jogot, hogy kilépjen államközi szerveződésekből, amennyiben azok katonai tömbbé alakulnak át.

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság a közelmúltig tagja volt Kollektív Biztonság Szerződése Szervezetének (ODKB) - amelyet rajta kívül Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán alkotott -, ám nemrég kilépett belőle, a katonai együttműködés fejlesztésével kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva.

Korábban egy amerikai támaszpont is működött az országban, amelyet 2005-ben bezártak, mert Taskentet felbőszítette az a bírálat, amelyet egy belső lázadás véres elfojtása más nyugati fővárosok mellett Washingtonban is kiváltott.

A katonai támaszpontok kitiltására vonatkozó döntés megfigyelők szerint Moszkva megnyugtatására szolgál. Mint Arkagyij Dubnov Közép-Ázsia-szakértő a Fergana közép-ázsiai hírügynökségnek kifejtette, Iszlam Karimov azt akarja üzenni vele orosz partnereinek, hogy bár nem köt katonai szövetséget velük, ellenük irányuló szövetségbe sem kívánja bevinni országát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magánvállalkozások számának növelésén dolgozik a kínai vezetés

Az elmúlt években ütemesen nőtt a magánvállalkozások száma Kínában, a központi vezetés az… Tovább olvasom