Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

V4-csúcstalálkozó a Magas-Tátrában

Elkezdődött a videgrádi négyek csúcstalálkozója a magas-tátrai Csorba-tónál.
Kezdetét vette a visegrádi négyek országainak államfői szintű találkozója szombaton délelőtt a magas-tátrai Csorba-tónál. A találkozón ezúttal három államfő vesz részt, Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli.

A V4-es országok küldötteit tíz óra előtt a hivatalos fogadóbizottságon és a díszőrségen kívül több tucat újságíró várta a találkozónak otthont adó Grand Hotel Kempinski előtt. A találkozó a hivatalos menetrend szerint, nem sokkal tíz óra után a V4-es országok delegációinak megérkezésével és a hivatalos üdvözlési ceremóniával vette kezdetét. A vendéglátó tisztét ellátó Ivan Gasparovic szlovák államfő - nem sokkal tíz óra után - az elsőként érkező Václav Klaus cseh elnököt üdvözölte, majd röviddel később a lengyel államfő Bronislaw Komorowski is megérkezett.

Magyarországot a találkozón Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli, mivel - a Külügyminisztérium sajtó főosztályának pénteki közlése szerint - "a jelenlegi közjogi helyzet miatt" nem vehet részt magyar államfő az eseményen. A külügyi tárca tájékoztatása szerint Áder Jánost ugyan az Országgyűlés szerdán már megválasztotta, de ő még nem lépett hivatalba, így megválasztott köztársasági elnökként nem tud részt venni a Csorba-tónál megrendezendő találkozón.

Nem sokkal a vendégek megérkezését követően megkezdődött a vasárnap délutánig tartó V4 csúcstalálkozó első plenáris ülése. Ennek központi témája, hogy milyen álláspontot képviseljenek a tagországok a májusi chicagói NATO csúcstalálkozón. A V4-ek államfői a visegrádi térség regionális identitásának megerősítéséről, az idegenforgalmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek.

A délután folyamán az államfők ellátogatnak a Lominici-csúcsra ahol megtekintik a Szlovák Tudományos Akadémia obszervatóriumát. Szombaton este kerül sor a kétoldalú találkozók első fordulójára. A bilaterális egyeztetések második köre vasárnap reggel kezdődik, ezt ismét teljes körű egyeztetés követi. A vendégek délelőtti programja szimbolikus faültetéssel végződik a Csorba-tó partján, majd délben kerül sor a találkozó utolsó eseményére, a V4-es országok küldötteinek közös sajtóértekezletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszbaleset Olaszországban: három halott

Hárman meghaltak egy olaszországi közúti buszbalesetben. Tovább olvasom