Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Vádat emeltek a puccsista tábornokok ellen

Hivatali visszaélés címén vádat emeltek csütörtökön Hondurasban a Manuel Zelaya államfő megbuktatásában részt vevő katonai vezetők ellen.
Jorge River, a hondurasi legfelsőbb bíróság elnöke vádat emelt a katonai vezérkar hat tagja ellen. Arra utasította őket, hogy ne hagyják el az országot, és a jövő héten álljanak a bíróság elé. A katonai vezetők a vádemelés bejelentése előtt hat órával találkoztak Riverável, de a megbeszélés után nem nyilatkoztak a sajtónak.

Luis Rubí legfőbb ügyész a múlt héten tett vádemelési indítványt hat katonai vezető, közöttük Romeo Vasquez, a hadsereg vezérkari főnöke, Venancio Cervantest, a hadsereg légierejének, illetve Luis Javier Prince-t, a hadsereg haditengerészetének parancsnoka ellen. Azzal vádolta őket, hogy visszaélve hatalmukkal tavaly nyáron részt vettek Manuel Zelaya letartóztatásában, és külföldre történő száműzetésében.

Elmarasztaló ítélet esetén három évtől hat évit terjedő börtönbüntetésre ítélhetik a tábornokokat.

Hondurasban a katonaság június 28-án tartóztatta le, és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vitában. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Zelayát, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

A hondurasi alkotmány tiltja az ország állampolgárainak kiutasítását Hondurasból, de a Zelayával szembehelyezkedő hondurasi hatalom korábban azzal igazolta a katonai vezetők cselekedetét, hogy az államfő elleni legfelsőbb bírósági keresettel összhangban cselekedtek. Micheletti később hibának mondta Zelaya száműzetését, mondván, az államfőt Hondurasban bíróság elé kell állítani.

Manuel Zelaya az igazság elfedésére irányuló kísérletnek nevezte a legfőbb ügyész vádindítványát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament gyakorlatilag támogatta az államcsínyt. Zelaya szerint Hondurasban valójában a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyész szövetkezett katonai vezetőkkel az államcsíny végrehajtására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiti földrengés: már eltemettek 7000 áldozatot

Haiti - Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát - közölte csütörtökön… Tovább olvasom