Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vádat emeltek két izraeli katona ellen

Az izraeli katonai ügyészség vádat emelt csütörtökön két katona ellen azért, mert indokolatlanul veszélyeztették egy palesztin kisfiú életét a Gázai övezetben vívott háromhetes háború idején.
A hadsereg által kiadott közlemény szerint a két katona Gáza egyik peremvárosában házkutatás közben arra kényszerített egy 9 éves fiút, hogy nyisson fel több dobozt, amelyekről azt gyanították, hogy robbanószert tartalmazhat. A dobozokban nem találtak semmit. A vád szerint a katonák tettükkel megsértették a katonai szabályzatot, s ezért akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. A per időpontjának kezdetét nem hozták nyilvánosságra.

Az izraeli hadsereg 2009 júniusában indított vizsgálatot, azt követően, hogy az ENSZ felhívta a figyelmét az ügyre. Izrael ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vizsgálatnak semmi köze a Richard Goldstone vezette ENSZ-bizottsághoz, amelynek tagjai akkoriban jártak a Gázai övezetben.

A 2008 december 27-én indított izraeli offenzíva - amelynek kinyilvánított célja az volt, hogy leállítsák a zsidó állam elleni rakétatámadásokat - 22 napig tartott, s az összecsapásokban 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta jelentésében, megállapítva, hogy úgy Izrael, mint a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a háborúban.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy polgári személyeket használt élő pajzsként. A szeptemberben közzétett Goldstone-jelentést kiegyensúlyozatlannak ítélte, s nem vesz róla tudomást.

Izrael eddig 36 esetben indított bűnügyi nyomozást a katonái ellen beadott panaszok nyomán. Idén megbüntettek két magas rangú tisztet azért, mert engedélyezték fehér foszforlövedékek használatát a Gázai övezet ellen indított támadásban.

Olvasóink írták

  • 1. adamantium 2010. március 12. 00:07
    „gondolom komoly büntetést kapnak majd: ehnye bejnye - legközelebb lődd le őket ne maradjon tanú”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ünnepi programok Brüsszelben

Kárpátaljai, valamint erdélyi művészek fellépésével szervez hangversenyt a március 15-i nemzeti… Tovább olvasom