Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Vádat emeltek Nicolas Sarkozy ellen

Vádat emelt csütörtök este Nicolas Sarkozy ellen az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozását vizsgálja.
A volt köztársasági elnök ellen az a gyanú, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország és Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával. A vádemelést megelőzően Sarkozyt órákon át szembesítették a 90 éves milliárdos személyzetének több tagjával annak tisztázására, hogy a politikus - ahogy korábban állította - csak egyszer vagy pedig többször is megfordult a Bettencourt-házban. Thierry Herzog, az ex-elnök ügyvédje "inkoherensnek és igazságtalannak" nevezte a vádemelést, amely ellen "azonnali fellebbezést" jelentett be. Sarkozy szabadon távozhatott a bordeaux-i bíróságról.

A Bettencourt-ügyet a milliárdos vagyonkezelő cégének könyvelője robbantotta ki, amikor két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, a Népi Mozgalom Uniója jobbközéppárt és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. A politikus ellen már 2012 februárjában vádat emelt a bordeaux-i ügyészség "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás" címén, amiért az elnök feltehetően szabálytalan módon fogadott el támogatást 2007-es választási kampányához.

A vizsgálóbíró azért szembesítette a volt elnököt a személyzet tagjaival, hogy kiderüljön: Sarkozy követett-e el visszaélést azzal, hogy a milliárdos megrendült egészségi állapotát kihasználva pénzt kért tőle az elnökválasztási kampánya finanszírozásához.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

A volt köztársasági elnököt novemberben 12 órás kihallgatás után még csak úgynevezett "jogi képviselővel rendelkező tanú" státusba helyezte a bíró. Ez a jogállás átmenetet jelent a gyanúsított és az egyszerű tanú státus között. Ez arra utalt, hogy vannak jelek, amelyek szerint Sarkozy törvényt sértett, de nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy meggyanúsítsák.

Az ügyben azóta folytatódott a nyomozás, miután Bettencourt környezetében többen is azt vallották, hogy Sarkozyt többször is látták a házban megfordulni a 2007-es kampány idején. A volt elnök viszont azt állítja: akkoriban csak egyszer tett egy rövid udvariassági látogatást az asszonynál, amikor annak férje, André Bettencourt, elhunyt. Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelenül pénzt kapott volna a hat évvel ezelőtti kampány során, és a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint novemberben is ezt mondta a vizsgálóbírónak.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 22. 08:56
    „Nna...tisztelt (és Qva nagyra becsült) ügyészségek és bíróságok ! ime az áhított demokráciából való példa:
    szíveskedjenek követni ! állítsák a vádlottak padjára (de izibe) a leges-legdemokratább szemkilövető, hazudozó,
    választási csaló, nemzet és hazaárulót !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta kétszázszor mondja ki Chávez nevét utóda

Egy alkalmat sem mulaszt el a nemrég elhunyt Hugo Chávez politikai örököse, Nicolás Maduro, hogy… Tovább olvasom