Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Választási csalás?

Szerbia - Újraszámolták pénteken Szabadkán a képviselő-testületre leadott szavazatokat, s találtak eltéréseket a jegyzőkönyvben rögzített számok és a zsákokban talált szavazólapok között. Szerbiában választási csalást emlegetnek a parlamenti választásokkal kapcsolatban.
Vasárnap általános választásokat tartottak Szerbiában. Szerdán Tomiszlav Nikolics, az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője és elnökjelöltje kijelentette: félmillió fiktív név került be a jegyzékekbe, amivel az Európa-barát Borisz Tadics vezette Demokrata Pártot támogatták. – A csalás miatt csak kis előnnyel nyertük meg a választásokat – mondta Tomiszlav Nikolics. A Szerb Haladó Párt hivatalosan 2 százalékkal előzte meg a demokratákat, a törvényhozásba bekerült a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a vasárnapi választásokon meglopták a pártot. Kijelentette: a VMSZ a vasárnapi esti adatok szerint 91 ezer 401 szavazatot kapott, ez a szám kedd délutánra már csaknem 30 ezer szavazattal csökkent, így végül 63 ezer 262 szavazattal zárt.

– Nem tartjuk elfogadhatónak az eredményeket, és követeljük a szavazatok újraszámolását – mondta korábban Pásztor. Kifejtette, hogy a szavazás és a számlálás időpontja között olyan események történhettek, amelyek „átláthatatlanok, de mindenképpen felülírták a választók akaratát".

Szakértők szerint a nacionalisták a Nyugat-barát Tadics pártja nélkül képtelenek kormányt alakítani. A vajdasági Magyar Szó beszámolójából kiderül: a demokrata Borisz Tadics rágalmazásnak és csúsztatásnak nevezte a haladók vezetője által elmondottakat. Mint mondta, sem az EBESZ-nek, sem pedig a választási bizottságnak nem voltak kifogásai a szavazással. Miodrag Petrovic, a központi választási bizottság (RIK) szóvivője bejelentette: Szerbiában nem semmisítik meg a hétvégi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek a választásokon.

Hat párt kérte a szabadkai újraszámlálást
Vladimir Dragin, a Városi Választási Bizottság elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva megerősítette, hogy a VMSZ után a Liberális Demokrata Párt, a Szerbiai Egyesült Régiók pártuniója, a Demokrata Párt, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is kérte a szavazatok újraszámlálását és az egyéb szavazási dokumentáció átvizsgálását. Emiatt pénteken újraszámolták azokat a szavazatokat, amelyeket a helyi képviselő-testületre adtak le. A delegáltak elmondták, találtak eltéréseket a jegyzőkönyvben rögzített számok és a zsákokban talált szavazólapok között. Az is előfordult, hogy a fel nem használt és a zsákokban talált lapok színárnyalata eltért egymástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézerrel vakították el egy orosz repülőgép pilótáját

Pénteken késő este lézerrel elvakították egy a vnukovói repülőtéren leszálláshoz ereszkedő orosz… Tovább olvasom