Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Választói korhatár: 18-ról 16-ra csökkentenék a német szociáldemokraták

Németországban jövő ősszel tartják a parlamenti választásokat.
A legnagyobb német ellenzéki párt szombati berlini tanácskozásán amellett állást foglalt, hogy a jelenlegi, a 18-ik évben megszabott korhatárt 16-ra szállítsák le. A párt szerint ez egyaránt vonatkozna a helyhatósági, az országos parlamenti, valamint az európai parlamenti választásokra is.

Manuela Schwesig, az SPD elnökhelyettese a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a fiatalok nézeteit fokozottabb mértékben kell figyelembe venni a politika meghatározásához. Ebből kiindulva fontosnak nevezte a fiatal generáció közreműködését.

A szociáldemokraták fő riválisának számító konzervatívok egyelőre nem reagáltak a kezdeményezésre. Megfigyelők ugyanakkor rámutattak: a felmérések szerint a fiatalok körében a szociáldemokraták nagyobb támogatást élveznek.

Németországban jövő ősszel tartják a parlamenti választásokat.

Olvasóink írták

  • 1. GondaIstván 2012. június 17. 13:37
    „Németország bizonyos tartományaiban már most is 16 év az alsó korhatár, de így van Ausztriában, Brazíliában, Kubában, Nicaraguában, Ecuadorban, és az USA bizonyos államaiban is. Előbb-utóbb minden állam lépni fog ebbe az irányba.
    Egyábként a jelenlegi 18 év a gyakorlatban nem is 18, hanem 20. Aki ugyanis épp nem tölti a választáskor a 18 évet, az csak 4 év múlvam, 22 éves korában fog először szavazni. Ha ezt átlagoljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a fiatalok jelenleg átlagosan 20 évesen járulnak először az urnákhoz. tehát a 16 évre való leszállítás gyakorlatilag csak végre levinne 18 évre az eddigi átlagos 20-at.
    Azért jelenleg is van egy kivétel: aki 18 éves kora előtt házasságot köt, az azonnal nagykorúvá válik, és választójogot kap. És ezt akkor is megtartja, ha még 18 éves kora előtt elválik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kislány halálát okozta Carlotta

A 2-es fokozatú hurrikán trópusi viharrá enyhült Mexikóban. Tovább olvasom