Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vallási államot hoznának létre Líbiában

A líbiai iszlamista lázadók megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási előírások szellemében igazgatott államot hozzanak létre - állította hétfőn amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a The Washington Times.
Az amerikai kémszolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a líbiai lázadók között harcoló iszlamista elemekre, különösen azután, hogy a múlt héten az interneten közzétették a hatalom kisajátítására vonatkozó terveiket.

"Több fórum részvevői azt javasolták, hogy az átmeneti időszak után a harcot a szekuláris lázadók és az Átmeneti Nemzeti Tanács ellen kell folytatni" - hangzik egy, a múlt héten nyilvánosságra hozott amerikai kormányzati jelentés, amely ugyanakkor nem tudta meghatározni, hogy voltaképpen mekkora befolyással is rendelkeznek a dzsihádisták.

A dokumentum ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szövetkezés egybeesett a mostanában Abdel-Hakim Belhadzs néven emlegetett Abu Abdalláh al-Szadik gerillavezér Tripoliban történt felbukkanásával. Abu Abdalláh, aki korábban az al-Kaidához közel álló Líbiai Iszlám Harcoló Csoport (LIHCs) egyik vezetője volt, személyesen irányította Kadhafi fővárosi irányító központjának bevételét.

Kadhafi 2009. december 9-én 200 dzsihádistát - köztük LIHCs-tagokat - engedett szabadon cserében azért, hogy azok nyilvánosan megtagadták az erőszakot. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint azonban a gesztus a szervezet számos tagjának esetében nem tekinthető őszintének. Noman Benotman, az al-Kaida líbiai csoportjának egykori tagja márciusban azt állította a The Washington Timesnak, hogy az észak-afrikai országban mintegy 1000 aktív iszlamista szélsőséges tevékenykedett.

Egy, a lapnak nyilatkozó katonai illetékes szerint részben a Nyugat lesz okolható azért, ha a Kadhafi bukása utáni zűrzavarban - amit a szélsőséges fórumozók közül többen csak "a harc kezdetének" tekintenek - az iszlamistáknak sikerül majd magukhoz ragadni a hatalmat és Líbiát teokratikus állammá alakítani.

A NATO-légicsapásokkal és egyéb támogatással "kikövezzük az utat számukra" - nyilatkozott a neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 11.: tíz év, tíz európai tanulság

Tíz év elteltével tíz fontos tanulságot tart levonhatónak a nemzetközi terrorizmus ellen folytatott küzdelem terén az EU terrorellenes koordinátora. Tovább olvasom