Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Vallási válságban a kereszténység központja

Róma – Zuhanásszerűen csökkent a keresztelők és az egyházi esküvők száma a kereszténység központjának számító Róma városában – állapította meg az Il Messaggero felmérése. Az olasz főváros napilapja szerint Róma vallási válságba jutott.
Az Örök Városban, a katolicizmus központjában, Szent Péter utódjainak székhelyén veszélyes hanyatlás kezdődött. A hit közömbösséggel vegyült – fogalmazott a római napilapban megjelent Csökkenő keresztelők és házasságok, Rómában üresek a templomok című cikk. Állításait az Il Messaggero az olasz főváros hitéletéről készített felméréssel támasztotta alá. Az újság vizsgálata azt mutatja, hogy a Rómában élőknek csak tíz százaléka jár a vasárnapi szentmisére. Pedig a felmérés tárgyát képző 1990–2010 közötti időszakban Róma lakosainak száma kétmillió hétszázezerről kétmillió nyolcszázezer fölé emelkedett. Igaz, a népességnövekedés a többségében nem keresztény bevándorlóknak köszönhető.

1990-ben a Rómában született gyerekek nyolcvanöt százalékát keresztelték meg; 2000-ben nyolcvan százalékot; a 2010-ben született több mint 25 ezer kisgyereknek csak ötvenöt százaléka részesült az első szentségben. Az utóbbi húsz év alatt a polgári házasságkötések száma alig változott (1990-ben négyezer-hétszáz, 2010-ben négyezer-négyszáz volt), a templomi esküvők viszont egyre ritkábbak: 1990-ben nyolcezer-négyszáztizenhét, 2000-ben hatezer-nyolcszázötvenegy, tavaly ötezer-hetvennyolc pár fogadott örök hűséget pap előtt. A fiatalok félnek a jövőtől, ezért ritkábban házasodnak, a gazdasági válság, de az egyháztól való fokozatos eltávolodás miatt is – kommentálta az Il Messaggero. Nem jobb a helyzet a római szemináriumokban sem: a kilencvenes években az egyházi egyetemeken teológiát és filozófiát hallgatók száma kétszázötven fölött volt, tavaly már csak százharmincnyolc.

A napilap értesülései szerint a római vikariátuson senki sem akar válságról hallani, de Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke „gyakorlatias és bölcs ember, aki tökéletesen tudja, hogy elérkezett a cselekvés ideje".

Az Il Messaggero felmérése a római egyházmegye június 13-i találkozóját előzte meg. A rendezvényen az olasz főváros háromszázharminchat plébániáján szolgáló papok keresnek megoldást a problémákra. A találkozó mottója a hit átadása és a kereszténységbe való bevezetés lesz.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. június 09. 11:20
    „"Ha valamit még nem ért, nem tisztázott a tudomány, akkor jönnek a vallásosok és deklarálják, hogy ott Istennek kell lennie. Persze aztán fejlődik a tudomány és kiderül, hogy köze nem volt semmiféle istennek a dologhoz. Ne feledjük, volt idő, amikor az emberek azt hitték Isten egy hegyen lakik, majd az égben, majd mikor már repülni tudtunk és kiderült, hogy nem, akkor kihelyezték a világűrbe és így tovább. Ma ott tartunk, hogy a vallásosok kihelyezik Istent téren és időn kívülre, az Ősrobbanás előttre, csak mert ott még nem tudjuk mi van/volt. Ha egyszer esetleg ezt is felfedezzük, akkor is lesz majd mód rá, hogy valahová még kijjebb tolják, efelől nincs kétségem..."
    "A modern tudomány nem hagy helyet Istennek, ugyanis a tudomány képes magyarázattal szolgálni a világ eredetére." (Stephen Hawking)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU támogatja Ban Ki Mun újraválasztását

Az Európai Unió (EU) támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását - közölte Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Tovább olvasom