Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Válságtanácskozás, újabb megszorítások Olaszországban

Az olasz kormány péntek este válságülést tart, amelyen újabb, 45 milliárd eurós megszorító programról dönthetnek.
Az olasz kabinet ülését péntek este 19 órára hívta össze Silvio Berlusconi miniszterelnök. A kormány várhatóan véglegesíti és elfogadja azt a konszolidációs programot, amellyel 2012-ben 20 milliárd euróval, 2013-ban pedig 25 milliárd euróval javulna a költségvetés egyenlege. A csomagnak köszönhetően 2013-ra egyensúlyba kerülhet az olasz államháztartás.

Az olasz parlament júliusban, az egyre jobban elharapódzó európai adósságválság hatására fogadott el egy 48 milliárd eurós megszorító csomagot. Az elmúlt napok pénzpiaci zavarai miatt azonban Berlusconi miniszterelnök jelezte, hogy átütemezi és bővíti a konszolidációs programot, így egy évvel korábban kerülhet fenntartható pályára az olasz államháztartás.

A miniszterelnök egy pénteki,kormányhivatalnokoknak tartott eseményen egy, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint arról tájékoztatott, hogy az újabb program részeként 2012-ben 6 milliárd, míg 2013-ban 3,5 milliárd euróval csökkenne a regionális és helyi önkormányzatok finanszírozása. Az állami minisztériumok 2012-ben 6 milliárd, míg 2013-ban 2,5 milliárd euró megtakarítására kényszerülnének.

A helyi vezetők ugyanakkor élesen bírálták a kormány terveit, mivel a helyi hatóságok által felügyelt közlekedés, egészségügy, illetve szociális ellátás rendre a rövidebbet húzta a központi kormányzat elmúlt évi megszorításainál.

Giuseppe Castiglione, az Olaszországi Tartományok Szövetségének vezetője kijelentette, hogy szervezete számára "teljesen igazságtalanok a felvázolt költségvetési intézkedések". "Ha a településekről beszélünk, akkor az a szociális ellátórendszert érinti, ha a tartományokról, akkor az az iskolákat, az iskolák biztonságát és a helyi utakat" - fogalmazott a politikus.

Médiaértesülések szerint a kormánytervezetben várhatóan szerepel majd egy, a magasabb jövedelműekre kivetett "szolidaritási adó", illetve a pénzpiaci bevételekre kirótt adó emelése. az Il Sole 24 Ore üzleti napilap szerint a szolidaritási adó a 90 ezer eurónál magasabb jövedelműekre 5 százalékos, míg a 150 ezer ezret meghaladókra 10 százalékos többletterhet róna, a pénzpiaci jövedelmeket pedig a jelenlegi 12,5 százalék helyett 20 százalékos adóval terhelnék, bár az emelés nem lenne érvényes az államkötvényekből származó jövedelmekre.

A kiszivárgott tervek között szerepel olyan javaslat is, amely értelmében a nem vallási ünnepeket, így az Olasz Köztársaság megalapításának június 2-i évfordulóját vasárnap ünnepelnék, ezzel növelve a munkanapok számát.

Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a tervek mennyiben érintenék az olasz nyugdíjrendszert. Korábban Berlusconi koalíciós partnere, az Északi Liga, illetve a legnagyobb szakszervezeti szövetség CGIL is ellenezte a nyugdíjrendszer bevonását a megszorításokba. A lehetséges változások között szakértők a nők nyugdíjkorhatárának emelését, illetve a nyugdíjkorhatár-kedvezmények rendszerének átalakítását látják.

A felfokozott piaci hangulat közepette csütörtökön Berlusconi találkozót tartott Giorgio Napolitano államfővel, illetve Mario Draghi jegybankelnökkel. Aznap Giulio Tremonti, Olaszország gazdasági minisztere egy parlamenti bizottságnak arról számolt be, hogy az Európai Központi Bank (EKB) számos intézkedést kért a bajba jutott déli államtól, így egyebek mellett a szolgáltatási ágazatokbeli verseny fokozására irányuló lépéseket, illetve a merev munkaerő-piaci szabályozás rugalmasabbá tételét.
Elemzők szerint az EKB "kérése" kvázi annak az ára, hogy a frankfurti szervezet a hét elején - a jelentősen megnőtt olasz kötvényhozamok csökkentése érdekében - elkezdett olasz állampapírokat venni a másodlagos kötvénypiacon.

Ennek hatására a 10 év lejáratú papírok hozama a hét eleji, 6 százalék feletti szintről 5 százalék alá süllyedt péntek délutánra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élve megtalálták az eltűnt magyar nőt

Megtalálták és jól van az a fiatal magyar nő, aki augusztus 6-tán tűnt el a közép-olaszországi Appenninekben.
Tovább olvasom