Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Vámosok újabb csoportja ellen emeltek vádat

Románia - Ötvenöt román vámos és határrendőr ellen emeltek vádat a korrupcióellenes ügyészek, akik az idén már mintegy kétszáz, határátkelőknél dolgozó személyt állítottak bíróság elé - derül ki a román korrupcióellenes ügyészség csütörtöki közleményéből.
A dokumentum szerint a most bíróság elé állított 55 személy között a román-szerb határon dolgozó vámosok és határrendőrök vannak, akiket azzal vádolnak, hogy szemet hunytak a cigarettacsempészet fölött, és rendszeresen kenőpénzt fogadtak el.

A román hatóságok az év elejétől a román-szerb, a román-moldáv és a román-ukrán határon dolgozó rendőrök és vámosok közül több mint kétszázat letartóztattak, majd vádat emeltek ellenük. Valamennyiüket azzal vádolják, hogy kenőpénz fejében szabad utat engedtek a cigarettacsempészetnek.

A hatóságok nagyszabású ellenőrzési akciójára azt követően került sor, hogy Franciaország és Németország kifogásokat emelt Románia és Bulgária tavaszra tervezett schengeni csatlakozásával szemben. A két ország a technikai feltételeken túl általánosabb bírálatokat fogalmazott meg, szerintük a két országban még túlságosan elterjedt a korrupció.

Ole Schröder, a német belügyminisztérium államtitkára a Hotnews című román portálnak adott, csütörtökön közölt interjújában elmondta: hazája továbbra is azt várja el Bukaresttől, hogy a korrupció elleni küzdelem eredményes legyen. Az államtitkár a vámosok és határrendőrök ellen indított eljárások kapcsán kijelentette: nagyon fontos, hogy elfogadható határidőn belül bírósági döntések szülessenek.

Magyarország az EU soros elnökeként kiemelten támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Románia abban bízik, hogy még ősszel sor kerülhet a belépésre. A csatlakozási folyamatot jelentős mértékben befolyásolhatja az Európai Bizottságnak a két ország igazságszolgáltatásáról szóló jelentése, amelyet várhatóan júliusban tesz közzé Brüsszel. A bizottság Románia és Bulgária EU-csatlakozása után is figyelemmel kíséri a két ország igazságszolgáltatását, azt vizsgálja, hogy az ígért reformokat milyen mértékben teljesítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carlos szerint Oszama bin Laden mártír

A hidegháborús időszak hírhedt terroristája, Carlos, a "Sakál" szerint Oszama bin Laden mártír, s terrorcselekményeivel bevonult a történelembe. Tovább olvasom