Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Van egyezség, lesz gáz, ezt állítják

Moszkva - Rövidesen újraindul a gázszállítás Európába. Ezt jelentette be a szombat éjszakába nyúló tárgyalások után Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Moszkvában, ahol szombaton nemzetközi tárgyalás kezdődött az orosz és az ukrán miniszterelnök főszereplésével.
"Megegyezésre jutottunk" - mondta Putyin az orosz állami tévé által is közvetített tájékoztatójában. "Rövidesen ismét beindul a tranzitgáz, miként az ukrán fél biztosított minket."-mondta az orosz miniszterelnök, aki mellett ott állt ukrán kollegája. Julia Timosenko azt közölte ezután, hogy utasították a két ország állami gázvállalatait, az orosz Gazpromot és az ukrán Naftogazt, hogy hétfőn egyezzenek meg, és " amint aláírták a dokumentumot a szállítási feltételekről valamint az árakról, nyissák meg a gázcsapokat, és biztosítsák a gáz útját Európa felé."

A moszkvai megegyezés értelmében Oroszország 20 százalékos gázár-kedvezményt ad Ukrajnának 2009-ben, ameddig Ukrajna tartja 2008-as árszabását az európai tranzitra. -közölte Putyin, aki hozzátette, hogy 2010 január 1-jétől Ukrajna és Oroszország európai árakat érvényesít a gázban és a gázszállításban. Részleteket nem közölt. Az orosz kormányfő szóvivője később sem tudta megmondani, hogy valójában mi a 2009-es gázár Ukrajnának, ami a gázválság egyik oka volt. Az sem derült ki, hogy Oroszország mikor nyitja meg a gázcsapokat az ukrán fogyasztók számára.

"Nem volt könnyű a tárgyalás, de eljutottunk a kölcsönös megértéshez, ami lehetővé tette a megegyezés aláírását."-mondta az ukrán kormányfő. Az orosz és az ukrán kormányra egyre nagyobb nyomást gyakorolt az Európai Unió, amely azzal fenyegetőzött, hogy felülvizsgálja kapcsolatait mindkét országgal, amennyiben nem egyeznek meg legkésőbb a hétvégén.

Továbbra is korlátozás nélkül biztosítható a gázellátás

Összesen 56 millió köbméter gáz fogyott szombaton Magyarországon - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Földgázszállító Zrt. (FGSZ). A vasárnapi felhasználás az előzetes becslések szerint 54-56 millió köbméter lesz.

Ukrajnából továbbra sem jön fűtőanyag. Ausztriából 4,7 millió köbméter földgázt vett át az FGSZ hazai célra, és 2,7 milliót továbbított Szerbiába, illetve 1 millió köbmétert Bosznia-Hercegovina irányába. Szerbiába további 2 millió köbmétert szállított az FGSZ magyar termelési forrásokból.

Az FGSZ tájékoztatása szerint a magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezéséről eddig hivatalos értesítést nem kapott a társaság. Gázkorlátozás hazánkban vasárnap sem lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: Nemzetünk háborúban áll

Nehéz idők eljövetelére figyelmeztetett a megválasztott amerikai elnök szombaton rádió- és… Tovább olvasom