Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Vandálok jártak egy német-magyar hadifogoly temetőben

Ismeretlenek szétdúlták a szibériai Novoszibirszk német-magyar hadifogoly temetőjét - jelentették az orosz régió internetes hírportáljai.
A temető a nyugat-szibériai másfél milliós nagyváros Pervomajszkij mevű kerületében, erdős területen található. Itt temették el a második világháborúban szovjet fogságba esett, egykori 199. számú táborban elhunyt német és magyar katonákat.

A gorod54.ru és a nsknews.info című hírszolgáltatók oldalán elhelyezett fényképek tanúsága alapján a vandálok ledöntötték a sírhelyeket jelölő kereszteket, és az azokat tartó köveket is kiforgatták a helyükből.

Helyi lakosok elmondása szerint korántsem ez volt az első ilyen durva rombolás a Novoszibirszk szélén található sírkertben. A temető és környéke szemtanúk szerint régóta a sátánista-fanatikusok törzshelyének számít - írta a nsknews. A kegyeletsértésről Alekszandr Matvejev, novoszibirszki blogger értesítette a hírszolgáltatót.

"A keresztek fele a földön hever. Feltételezések szerint sokáig rugdosták a kereszteket" - mondta Matvejev.

A helyiek elmondták, hogy ismeretlen tettesek hat éve szilánkokra törték az egyik emléktáblát. A vandálok egyszer felgyújtották a temető legmagasabb keresztjét. Senki sem tudja, ki követte el a rombolást, de sokan meg vannak győződve arról, hogy a sátánisták tették - olvasható a novoszibirszki portálon.

"Magam is csak horrortörténetnek hittem az egészet, amíg meg nem találtam a temetőtől nem messze lévő egyik kereszteződésben egy máglyát és benne egy macska csontvázát" - írta blogjában Alekszandr Matvejev.

Az úgynevezett háborús keresőszolgálat nevű portál adatai szerint a novoszibirszki Pervomajszkij kerületben 1945 januárjában létesítették a 199. számú hadifogolytábort. Ebben a 2-es 3-as és 6-os részlegekben elhunyt foglyokat temették el, összesen 604 embert, közöttük 48 magyart.

A gorod54.ru jelentése szerint 1944-1945 telén a Novoszibirszkben elhunyt hadifoglyok háromnegyede vesztette életét a 199-es számú szovjet fogolytábor építése során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbénult az olasz parlament

Tizenhárom egymás utáni szavazás sem volt elég ahhoz, hogy kinevezzék az alkotmánybíróság új… Tovább olvasom