Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Varsó az aláírásért beleszólási jogot akar

Lengyelország nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos új uniós szerződést, ha nem kap beleszólási jogot a döntési folyamatokba - jelentette ki a lengyel miniszterelnök csütörtökön a kormány ülése után.
Donald Tusk úgy fogalmazott, hogy Lengyelországnak szerepet kell kapnia "a pénzügyi paktum működésével kapcsolatos döntési folyamatban..., s ha azt tapasztaljuk, hogy a jóváhagyott megoldások nem biztosítanak nekünk valódi szerepet, nem írjuk alá ezt a paktumot".

Az EU-ország január 30-i csúcstalálkozóján az egyik vitatéma az eurózónához tartozó országok csúcstalálkozóin való részvétel kérdése. Varsó szerint az eurózónához majdan csatlakozó minden országnak, csakúgy mint a készülő paktumot aláíró összes országnak részt kell vennie a monetáris unió csúcstalálkozóin, ha azokon őket (is) érintő döntéseket fogadnak el. Ezt azonban Franciaország határozottan ellenzi, s már hosszú ideje szorgalmazza az euróövezet "gazdasági kormányának" létrehozását.

Tervezik azt is, hogy ezentúl évente legalább kétszer tartsanak csúcstalálkozót az eurózóna tagjai. Tusk jelezte, ha az eurózóna tagállamainak csúcstalálkozóira "csak ritka, rendkívüli esetekben kerülne sor, és kizárólag az övezet nagyon specifikus problémáiról tárgyalnának, akkor megfontolhatjuk, hogy ezt elfogadjuk, de ha ezek a találkozók képezik a költségvetési paktum működésének alapját, abban az esetben elutasítjuk".

A lengyel kormányfő hangsúlyozta: "a szerződés nem vezethet oda, hogy az Európai Unió tartósan két klubra szakad", az euróövezetire és az azon kívül maradókra. Kijelentette, hogy Lengyelországnak is részt kell vennie a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos szerződés döntési folyamatában, és erről az álláspontról "minden érdekeltet" értesített, kezdve Angela Merkel német kancellártól José Manuel Barroso európai bizottsági elnökig. Tusk szerint a lengyel álláspontnak van támogatottsága, így a német kancellár és az olasz kormányfő részéről, illetve az uniós intézmények vezetői körében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea: munkatábor és halálbüntetés jár a mobiltelefon használatért

Észak-Korea háborús bűnösként fogja kezelni a Kim Dzsong Il halála utáni száznapos gyász alatt… Tovább olvasom