Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Varsóban tárgyalnak a V4-ek kormányfői, Merkel és Hollande is jelen lesz

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt beszédet mond a lengyel főváros egyik egyetemén, majd találkozik a V4-ek kormányfőivel.
Varsóban tárgyalnak ma a V4-ek, azaz a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei. A találkozón jelen lesz Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök - mint arról sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatta az MTI-t - a csúcstalálkozó előtt beszédet mond a lengyel főváros egyik egyetemén, majd találkozik a V4-ek kormányfőivel, akik elsősorban az Európai Unió napirendjén szereplő legfontosabb kérdésekről fognak tárgyalni, és a lengyel V4-elnökség további munkája is szóba kerül majd.

Ezt követően a visegrádi országok kormányfőihez csatlakozik Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande, Franciaország köztársasági elnöke.

A négy közép-európai ország együttműködését összehangoló V4 soros elnöki posztját jelenleg Lengyelország tölti be, amelytől Magyarország veszi majd át a tisztséget július elsejével.

Néhány nappal ezelőtt szintén Lengyelországban, Gdanskban a V4-es országok védelmi államtitkárai a védelmi együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

Kronológia

A "Visegrádi csoport" (V4-ek) Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország együttműködési kerete. A regionális szerveződést Magyarország, (akkor még) Csehszlovákia és Lengyelország hozta létre, hogy az európai egységhez való csatlakozás összehangoltan történjen.

Az első csúcstalálkozót 1991. február 15-én Budapesten és Visegrádon rendezték (utalva a magyar, cseh és lengyel uralkodók 1335-ös visegrádi találkozójára). Antall József magyar kormányfő, Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő itt írta alá az együttműködés alapjait rögzítő Együttműködési Nyilatkozatot. Ezt követően évi rendszerességgel (szükség szerint sűrűbben is) találkoznak az államfők, a kormányfők és egyes szakminiszterek.

2008. május 22. - Prágában a visegrádi négyek, a balti országok és Szlovénia miniszterelnökei, köztük Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő találkoztak José Manuel Durao Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Megvitatták az EU működési kereteit megreformáló lisszaboni szerződést és a cseh uniós elnökség (2009 első fele) időszerű kérdéseit.
2008. június 16. - Prágában Mirek Topolánek cseh, Donald Tusk lengyel, Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák kormányfő áttekintette az Európai Unió lisszaboni szerződésének ratifikációs folyamatát, a Visegrádi Alap tevékenységét.
2008. november 5. - Varsóban Donald Tusk, a V4-ek soros elnökségét ellátó Lengyelország miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc, Robert Fico szlovák, Mirek Topolánek cseh kormányfő és a három balti állam (Észtország, Lettország és Litvánia) miniszterelnöke a pénzügyi és gazdasági válságról, az energetikai és klímavédelmi együttműködésről és a keleti szomszédságpolitikáról tárgyalt.
2009. január 8. - Pozsonyban az orosz-ukrán gázválság nyomán kialakult helyzetet vitatták meg a visegrádi kormányfők, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A találkozón részt vett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.
2009. június 3. - A dél-lengyelországi Wieliczkában folytatott megbeszélést Donald Tusk lengyel, Jan Fischer cseh, Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A tanácskozáson megállapodtak az országcsoport július 1-jén kezdődő egyéves soros magyar elnökségének programjában.
2010. február 24-26. - A V4-ek kibővített csúcstalálkozót tartottak Budapesten, amelyen közös nyilatkozatot írtak alá a biztonságos energiaellátás megteremtéséről. A négyek - Bajnai Gordon, Robert Fico szlovák, Jan Fischer cseh, Donald Tusk lengyel -, továbbá Bojko Boriszov bolgár, Jadranka Kosor horvát, Emil Boc román és Mirko Cvetkovic szerb kormányfő mellett képviseltette magát Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Spanyolország, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség is.
2010. július 20. - A Budapesten rendezett csúcstalálkozón a kormányfők megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik együttműködésüket, és az EU-csúcstalálkozók előtt is találkoznak. Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott Iveta Radicová szlovák és Petr Necas cseh kormányfővel. A tanácskozáson Szlovákia egy évre hivatalosan átvette Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét.
2010. szeptember 16. - Brüsszelben az európai uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozózója előtt a visegrádi négyek kormányfői Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével a nyugdíjreformmal kapcsolatos költségek elszámolásáról folytattak megbeszélést.
2011. február 15. - A V4-ek megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Pozsonyban Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő közös nyilatkozatot írt alá. A tanácskozáshoz csatlakozott Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő, a megbeszélések központi témája az európai energiabiztonság problémája volt.
2011. június 16. - A pozsonyi csúcstalálkozón Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, valamint Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter értékelték a szlovák elnökség program teljesítését, megvitatták az EU soros magyar, illetve az azt követő lengyel elnökség programját, az EU keleti partnerségi programját. Az elnöki tisztségét egy évre Csehország vette át.
2011. október 14. - A visegrádi országok kormányfői prágai csúcstalálkozójukon, amelyen Szlovákiát prágai nagykövete képviselte, az euróövezet válságáról, az energiabiztonságról, a Nyugat-Balkánról és a keleti partnerségről tanácskoztak.
2012. január 30. - Brüsszelben, az Európai Tanács ülése előtt tárgyaltak a visegrádi országok kormányfői, és egyetértettek abban, hogy a költségvetési unióról szóló új európai szerződés szövegét illetően még további módosításokra és kiegészítésekre van szükség.
2012. június 22. - Petr Necas cseh miniszterelnök meghívására Prágában tárgyalt Orbán Viktor, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő. Egyeztették álláspontjukat, és közös levelet intéztek az EU vezetőihez az euróövezet problémáinak hosszú távú megoldására vonatkozóan. A V4 elnöki tisztségét Csehországtól egy évre Lengyelország vette át július 1-jén.
2012. december 13. - Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozója előtt Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport országainak kormányfőivel egyeztetett azokról az előzetesen kidolgozott feltételekről, amelyek alapján az euróövezeten kívüli államok csatlakozhatnának a létrehozandó európai bankfelügyeleti rendszerhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újranyithat a magyar követség Nigériában

Afrika újbóli felfedezése illeszkedne a keleti nyitás logikájába is. Tovább olvasom