Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Vasarely unokájának ítélték a hagyatékok

A francia igazságszolgáltatás Pierre Vasarelynek, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) festőművész unokájának ítélte a nagyapja hagyatéka feletti rendelkezés jogát - közölte hétfőn Pierre Vasarely ügyvéde.
A magyar származó festőművésznek, az op art mesterének családja évek óta pereskedik a hagyatékért.

A dél-franciaországi Aix-en-Provence bírósága pénteki ítéletében azt is elrendelte, hogy Michele Taburno-Vasarely, a festő menye, Jean-Pierre nevű fiának második felesége 10 napon belül köteles átadni Pierre Vasarelynek a művész archívumát, az esetleges késlekedés után napi 1000 euró büntetést kell fizetnie - közölte Martine Renucci-Papratx ügyvéd.

"Ettől a naptól fogva egyedül Pierre Vasarely jogosult eldönteni, hogy a művei eredetiek el, hogy a felhasználásuk megfelel-e Victor Vasarely akaratának és a művek kiállíthatók vagy sem" - mondta az ügyvéd.

A bíróság döntése 1999. március 15-ig, Victor Vasarely haláláig visszamenőleges hatályú. Egyúttal érvénytelennek mondta ki a Vasarely Alapítvány igazgatótanácsának összetételét 2002 és 2006 között, és a fenti időszakban hozott döntéseit semmisnek nyilvánította.

A Vasarely által az 1976-ban létrehozott alapítványnak a 18 ezer selyemszitanyomat mellett ajándékozott 1300 Vasarely-mű többségének nyoma veszett. Mindössze 42 monumentális alkotás található az alapítvány épületében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirúgták a YouTube-on blogoló orosz rendőrt

Elbocsátották és perrel fenyegetik azt az orosz rendőrt, aki a YouTube videomegosztó portálra… Tovább olvasom