Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-német határon

Vasfüggönymúzeum nyílt a hét végén Rozvadovban, a cseh-német határon álló egykori vámhivatal épületében.
Az egykor a Keletet a Nyugattól elválasztó határtól mindössze ötven méterre álló múzeumban több száz kiállítási tárgy, korabeli - közöttük korábban nem közölt - fotók és fontos történelmi dokumentumok másolatai láthatók - közölte Václav Vitovec, a múzeumot megszervező Vasfüggöny alapítvány munkatársa. A múzeum megnyitására húsz éven át készültek.

Vitovec rámutatott: míg a múltban az országok a külső ellenséggel szemben épített falakat és torlaszokat, a vasfüggönyt a rezsim a saját népe ellen emelte. A múzeumnak emlékeztetnie kell a fiatokat arra, mennyire értelmetlen a népek között falakat építeni - tette hozzá.

Milan Linhard, a kiállítás szervezője elmondta: a múzeum a XX. század történelmét mutatja be fontos eseményekkel illusztrálva. Az első világháborúval kezdődik, legnagyobb részét a hidegháború korszakának - a koreai és vietnámi háborúnak, a kubai rakétaválságnak, az 1956-os magyarországi forradalom elnyomásának és Csehszlovákia 1968-as lerohanásának - szentelték.

A tárlaton látható egyik egyedülálló tárgy Gustáv Husáknak, Csehszlovákia utolsó elnökének a személyes telefonja, és az a berendezés, amellyel közvetlenül érintkezésbe lépett a Kremllel. A határon látható a szögesdrótkerítés egy darabja, amelynek két oldalán a csehszlovák és a nyugatnémet határőrök fegyvere jelképesen egymás ellen irányul. Olvasható itt azoknak a névsora is, akiket tiltott határátlépés közben lőttek agyon.

A látogatók megismerkedhetnek a kommunizmus összeomlásával, így a berlini fal leomlásával, és a német-csehszlovák határon lévő vasfüggöny szétvágásával is.

Április végén már nyílt egy vasfüggönymúzeum a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. május 16. 12:20
    „VITOVEC úr most is van függöny csak láthatatlan nem kézzel fogható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libanonba menekülőkre lőttek Szíriában

Szíriai területről Libanonba menekülőkre lőttek vasárnap, egy szíriai nő halálos lövést kapott, öt… Tovább olvasom