Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Vatikán: a papi pedofíliára nincs mentség

A vádak szerint a Vatikán éveken át megvédte pedofil papjait és saját hírnevét az áldozatok kárára.
Soha, semmilyen körülmények között nem igazolhatók a gyerekekkel  szemben elkövetett szexuális visszaélések - ismerte el csütörtökön  Silvano Tomasi apostoli nuncius Genfben, az ENSZ Gyermekjogi  Bizottságának meghallgatásán, ahol a Vatikán hosszú idő után először  kényszerült nyilvános állásfoglalásra a katolikus egyház pedofil  botrányaival kapcsolatban.  

A Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete szerint nincs mentség  az ilyen bűncselekményekre. Megjegyezte, hogy az Egészségügyi  Világszervezet (WHO) közlése szerint évente több tízmillió kiskorú  válik nemi erőszak áldozatává.   

"A legnagyobb tiszteletben álló hivatások űzői között is találni  ilyen bűnelkövetőket, és sajnos a papság és az egyházi személyzet  tagjai között is" - magyarázta Tomasi érsek.   

Mint mondta, a Szentszék üdvözöl minden olyan javaslatot,  amelynek segítségével elősegítheti és fokozhatja a gyermekek  jogainak tiszteletben tartását. Hozzátette ugyanakkor, hogy a  katolikus egyházon belül már fogadtak el ilyen ajánlást, és számos  egyházi intézmény dolgozik jelenleg is a kiskorúak védelmének  szavatolásán.  

A világszervezet gyermekjogi bizottsága előtt a Vatikánnak  elsősorban azok alól a vádak alól kell tisztáznia magát, amelyek  szerint éveken át lehetővé tette szexuális erőszak elkövetését több  ezer gyerekkel szemben azáltal, hogy megvédte pedofil papjait és  saját hírnevét az áldozatok kárára.  

Hiranthi Wijemanne, az ENSZ-testület egyik Srí Lanka-i tagja a  meghallgatáson azt követelte a Vatikántól, hogy szolgáltasson pontos  adatokat az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések  teljes köréről. A szakértő egyúttal kifogásolta azt, hogy a  vizsgálódásokat gyakran csak az egyházon belül, szigorúan bizalmasan  folytatják le, és azok eredményeit nem hozzák nyilvánosságra. Sara  De Jesus Oviedo Fierro, a bizottság elnöke hasonlóan a nagyobb  átláthatóság biztosítását hiányolta az egyház részéről.  

A Vatikán 1990-ben ratifikálta az ENSZ gyermekek jogairól szóló  egyezményét, amely egyebek mellett arra kötelezi aláíróit, hogy  tegyenek meg minden szükséges intézkedést a gyerekek megóvása  érdekében, és az ő érdekeiket helyezzék minden más elé. A Szentszék  1994-ben nyújtotta be az első jelentést az egyezmény teljesítéséről,  de utána évekig nem számolt be az e téren tett előrelépésekről, csak  2012-ben, miután bírálatok kereszttüzébe került a két évvel korábban  világszerte kirobbant egyházi pedofilbotrány miatt.   

Az áldozatok csoportjai és emberjogi szervezetek együttesen  gyakoroltak nyomást az ENSZ illetékes bizottságára annak érdekében,  hogy vonja kérdőre a Vatikánt az elkövetett visszaélésekkel  kapcsolatban, amelyeket az áldozatok írásos tanúvallomásával  támasztottak alá, a probléma globális méretűvé válását igazoló  bizonyítékokkal kiegészítve. A Vatikán dokumentumaira hivatkozva  rámutattak többek között arra, hogy a Szentszék tisztségviselői  évtizedeken át tudtak egy gyerekeket molesztáló mexikói papról  anélkül, hogy lépéseket tettek volna ellene, egy vatikáni bíboros  levelezéséből pedig kiderült, hogy dicsérettel illette az egyik  francia püspöknek azt a döntését, amellyel védelmébe vette egyik  pedofil papját.  

"Túl sok éven át egyedül a túlélők beszéltek erről az egészről"  - mondta Pam Spees, az egyik terhelő jelentést benyújtó szervezet,  az alkotmányjogok központjának emberi jogi ügyésze. Hozzátette:  éppen ezért sokaknak nagyon fontos pillanat ez a mostani, amikor a  Vatikánt végre kifaggatják a visszaélésekkel kapcsolatban.   

A Szentszéknek eddig azért nem kellett számot adnia a  nyilvánosság előtt vagy a bíróságon, mert azzal érvelt, hogy  szuverén államként mentességet élvez a jogi eljárások alól,  ezenkívül nem is a pápának, hanem az adott egyházmegyének a  felelősségi körébe tartozik a pedofíliával vádolt papok esete. A  Vatikán a gyermekjogi konvenció aláírójaként ugyanakkor kötelezően  alávethető az ENSZ vizsgálódásának.  

A Vatikáni Rádió jelentése szerint Ferenc pápa csütörtökön  szokásos reggeli szentmiséjén "az egyház szégyenének" nevezte a  papokat érintő botrányokat, amelyek szerinte akkor történhetnek meg,  ha az embereknek nincsen élő kapcsolatuk Istennel.   

A független szakértőkből álló ENSZ-bizottság február 5-én teszi  közzé az üggyel kapcsolatos végső észrevételeit és ajánlásait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késésben van a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése

A késések ellenére a munka halad, bár nem biztos, hogy június végéig befejeződhet a folyamat. Tovább olvasom