Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Védelmi együttműködési lehetőségekről egyeztettek a V4-es országok

A találkozóval elindult egy együttgondolkodás arról, hogy melyek azok a képességek, illetve területek, amelyeken a négy visegrádi ország együtt tud működni.
Védelmi együttműködési lehetőségekről egyeztettek a V4-es országok védelmi államtitkárai két napon át Lengyelországban, Gdanskban.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a pénteken zárult rendezvényről az MTI-nek telefonon elmondta: a találkozóval elindult egy együttgondolkodás arról, hogy melyek azok a képességek, illetve területek, amelyeken a négy visegrádi ország - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - együtt tud működni. Az államtitkár példaként kiemelte a "helikopterképesség", a pilótaképzés, a logisztikai együttműködés, az egyéni felszerelések, valamint a vegyi védelmi képességek területét.

Kifejtette: a V4-es együttműködés több mint két évtizedre nyúlik vissza. Az elsősorban politikai indíttatású szövetség egyre inkább védelmi együttműködéssel is bővül. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági válság arra kényszerítette a NATO-tagországokat - köztük az Amerikai Egyesült Államokat és a visegrádi országokat egyaránt - hogy csökkentsék védelmi költségvetésüket.

Ebből is következik, hogy "válság idején még fontosabbá válik az együttműködés" - fogalmazott, hozzátéve, hogy vannak olyan képességek, amelyet egy ország nem képes vagy nem akar fenntartani, mert - mint megjegyezte - mondjuk nagyon drágák. Ha viszont a különböző haditechnikai, védelmi fejlesztéseknél már a tervezés folyamatában együttműködnek, a költségek jelentősen csökkenthetők - emelte ki Vargha Tamás.

A találkozón kitértek továbbá a soros elnökséggel kapcsolatos feladatokra is. Négy hónap múlva, július elsejével Lengyelországtól Magyarország veszi át a V4 soros elnöki posztját. Egyeztettek továbbá a V4-es országok által 2016. január elsejével felállítandó EU-harccsoport előkészületeiről is.
Vargha Tamás elmondta azt is, hogy az EU-harccsoport felállításáról a V4-es országok a weimari együttműködés országaival - Lengyelországon kívül Németországgal és Franciaországgal - kiegészülve a jövő héten Varsóban tartanak megbeszélést, kormányfői és védelmi miniszteri szinten. Ez a találkozó azonban nem csupán a védelemről, hanem több területet érintő együttműködésről szól majd, a témája Európa jövője lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek a tv-híradóban nézte vissza lemondását

A vatikáni pápai lakosztályt csütörtök este nyolc óra egy perckor Tarcisio Bertone pápai kamarás… Tovább olvasom