Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Véget ért az Asúra síita vallási ünnep

Jelentősebb erőszakos cselekmény nélkül ért véget a legfontosabb síita vallási ünnep, az Asúra vasárnap Irakban, ahol a hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el a korábbi ünnepeket beárnyékoló véres merényletek megakadályozására.
Az Asúra ünnepén síita muzulmánok milliói gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában és más, iraki területen levő síita szent helyeken, hogy megemlékezzenek Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának a haláláról. Huszein a kerbelai csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanat volt annak, hogy az iszlám szunnita és síita ágra szakadt szét. A néhai diktátor-elnök, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt az iraki lakosság 60-65 százalékát kitevő síiták nem gyakorolhatták vallásukat, és nem tarthatták meg az Asúrát sem, hatalmának 2003-as megdöntése óta azonban erődemonstrációvá tették az ünnepet.

Vasárnap Bagdad-szerte hangszórókon vallási dalokat közvetítettek, a tőle délre fekvő Kerbelában pedig - az azonos nevű tartomány alkormányzója szerint - hárommillió zarándok gyűlt össze. Huszein imám aranykupolás szentélyéhez fekete ruhát viselő zarándokok százezrei vonultak fel, sokan kilométereken át - a menet korábban gyakran vált szunnita felkelők célpontjává. A zarándokok csörgődobok ritmusára mellüket csapkodták vagy ostorozták, miközben Huszein nevét kiáltozták.

A tetőpontját vasárnap elérő tíznapos ünnepség alatt idén összesen mintegy hatmillió zarándok utazott Kerbelába.

A merényletveszély ellenére külföldről, többek között Pakisztánból, a Perzsa-öböl mentén fekvő országokból, Iránból, Kanadából és Tanzániából 105 ezren utaztak Irakba a vallási ünnepre.

A hatóságok mintegy 25 ezer rendfenntartót vezényeltek Kerbelába, ahol mintegy ezer mesterlövész őrködött a háztetőkön, az utcákon műszerekkel és bombakereső kutyákkal kutattak esetleges merénylők után, a bevezető utakon pedig 600 női rendfenntartó állt készenlétben, hogy szükség esetén megmotozza a női zarándokokat (amit a szigorú iszlám szabályok szerint férfi nem végezhet el).

A síita Núri al-Máliki vezette iraki kormány az elmúlt években már szigorította a biztonsági intézkedéseket a vallási ünnep idejére. Idén a korábbiaknál is fontosabb volt a kabinet számára az Asúra zavartalanságának biztosítása. Jövő márciusban ugyanis parlamenti választásokat rendeznek az arab országban, Máliki pártja pedig a biztonság jelszavával szeretne kampányolni. Az elmúlt hónapokban Bagdadban több, nagy nyilvánosságot kapott robbantásos merénylet mindazonáltal cáfolta a politikus azon állítását, hogy sikerült megfékezni az erőszakot hazájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titok a világ legmagasabb épületének magassága

Hétpecsétes titok, hogy pontosan milyen magas is a világ legmagasabb épülete, a Burzds Dubaj (Burj… Tovább olvasom