Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Végső búcsút vettek Margaret Thatchertől

Az április elején elhunyt volt miniszterelnök temetését a Szent Pál katedrálisban tartották.
Live Info videó13:32 - Végső búcsút vettek Margaret Thatchertől


Végső búcsút vettek szerdán Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől, Nagy-Britannia első és mindmáig egyetlen női kormányfőjétől.

A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher gyászszertartását a Szent Pál-székesegyházban, az anglikán világunió londoni főtemplomában tartották, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint a brit kormány és 170 ország 2300 meghívott közéleti személyisége - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - jelenlétében.

A szertartást Richard Chartres, London püspöke és Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága vezette.

Thatchertől a hivatalos brit protokoll meghatározása alapján a "ceremoniális temetési szertartásnak" nevezett tiszteletadással vettek búcsút; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik. Hasonló szertartással búcsúztatták 1997-ben Diana hercegnőt, Károly trónörökös autóbalesetben elhunyt volt feleségét, illetve Erzsébet anyakirálynőt, II. Erzsébet királynő 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját.

Margaret Thatcher szerdai búcsúztatása ugyanakkor jórészt csak a nevében különbözött a legmagasabb szintű brit hivatalos búcsúceremóniától, az állami temetéstől, külsőségeiben alig, különös tekintettel arra, hogy az uralkodó is jelen volt.

II. Erzsébet királynő 48 év óta először vett részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb első miniszterelnöke, az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill, a második világháborús győző temetési szertartásán volt jelen. Churchilltől annak idején állami temetési ceremónia keretében vettek búcsút.

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.

Szerdán félárbocra eresztették a brit lobogót a brit állami intézményeken, köztük a londoni parlament és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületén, a temetési menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a háromórás szertartás egész időtartamára. Ez Churchill temetése óta első ízben fordult elő.

Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel először gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.

A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként, 1979 és 1990 között 11 évet - a modern brit politikatörténetben rekordhosszúságú időt - töltött.

A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.

A brit zászlóba burkolt, virágkoszorú díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. A járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak az elhaladó koporsó felé, a menetet folyamatos taps kísérte.

Voltak ugyanakkor szórványos - közösségi portálokon előre megszervezett - tiltakozó akciók is; többen hátat fordítottak az elhaladó temetési menetnek, néha pfujolás és füttyszó is hallatszott, de rendbontás nem történt. A szertartás biztosítására összesen négyezer rendőrt vezényeltek London utcáira.

A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.

A búcsúszertartáson a néhai kormányfő által végrendeletében személyesen kiválasztott egyházi himnuszok és zeneműrészletek hangzottak fel, Amanda Thatcher és David Cameron pedig bibliai idézetek felolvasásával adózott az elhunyt emlékének.

A ceremónia után a koporsót gépkocsival a Royal Hospital Chelsea kórházba vitték, ahol átadták a családnak. Margaret Thatchert hamvasztás után, zártkörű családi szertartáson néhai férje, az éppen tíz éve elhunyt Sir Denis Thatcher mellett helyezik végső nyugalomra.

11:58 - Megérkezett a brit uralkodó a búcsúszertartásra

Megérkezett Margaret Thatcher néhai brit kormányfő búcsúszertartásának helyszínére, a londoni Szent Pál-székesegyházba II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg.

Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

Margareth Thatcher temetése. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.

11:50 - Megkezdődött a szertartás

Megkezdődött szerdán Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök temetési szertartása a londoni Szent Pál-székesegyházban.
A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel először gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.

A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként, 1979 és 1990 között 11 évet töltött.
A mintegy tízperces út során az útvonal mentén felsorakozott ezrek időnként tapssal fogadták az elhaladó menetet. Voltak szórványos tiltakozó megnyilvánulások is, bár rendbontás nem történt.
A szertartás biztosítására összesen négyezer rendőrt vezényeltek London utcáira.

Előzetesen többen is indítványozták a közösségi portálokon szervezett demonstrációk betiltását, ám a Scotland Yard közölte, hogy ha a megmozdulások békés keretek között maradnak, akkor nincs törvényi ok a hatósági beavatkozásra.

Margareth Thatcher temetése. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A végső búcsúceremónia helyszínén, a Szent Pál-székesegyházban 170 országból 2300 meghívott közéleti személyiség gyűlt össze a szertartásra, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.

Jelen van a teljes mostani brit kormány, Thatcher kormányainak számos egykori tagja, valamint a három még élő volt brit kormányfő, Sir John Major, Tony Blair és Gordon Brown.

A meghívott külföldi közéleti személyiségek közül részt vesz a szertartáson mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.

Jelen van a ceremónián II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt; közülük nyolc már nem él.

Margareth Thatcher temetése. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.

A menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a szertartás egész időtartamára.

A brit zászlóba burkolt, virágcsokor díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. Az elhaladó koporsó felé a járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak, és a menetet folyamatos taps kísérte.

A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.

Ezután kezdetét vette a több órásra tervezett búcsúszertartás.

Korábban

Szerdán temetik el Londonban Margaret Thatchert, az eseményen 170 országból több mint 2.300 résztvevőre számítanak. Az április elején elhunyt volt miniszterelnök temetését a Szent Pál katedrálisban tartják.

Live Info videó

Olvasóink írták

 • 3. queenmargareth1 2013. április 17. 16:57
  „1.érdekes, mindenki más szerint nagy ember volt, tiszteletre méltó, egyedülálló és igen sokáig NŐKÉNT miniszterelnök.Azért, ha olyan nagy gond volt vele, miért vezethette az országot?
  2008, ja nem az mszp az ok?”
 • 2. X_Y 2013. április 17. 14:05
  „1.Beroesz 2013.04.17. 13:46

  Ez csak nálatok Tündérországban bukik folyamatosan :)”
 • 1. Beroesz 2013. április 17. 13:46
  „Még láthatta az általa kitalált "a piac mindent elintéz", "kicsi államot", "ne korlátozd a tőkét" kezdetű álomvilág 2008-as bukását.

  Sajnos mi is láttuk, azóta is nyögjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Mihály: segítjük és támogatjuk az erdélyi magyarság törekvéseit

Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a… Tovább olvasom