Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Vegyi fegyvert is bevetne a szíriai kormány

A szíriai kormány nem zárta ki, hogy külső beavatkozás esetén vegyi fegyvereket vetne be az országban zajló konfliktusban. Az oroszok közben leállították az Aeroflot szíriai járatait.

Irak megnyitja határait a szíriai menekültek előtt

Az iraki kormányfő hétfőn utasította a határőrséget, hogy engedje be az országba a Szíriából érkező összes menekültet.

Núri al-Máliki rendelete az összes Szíriával határos átkelőhelyre érvényes - közölte Iszam Jaszim tábornok a Bagdadtól 560 kilométerre nyugatra fekvő el-validi határállomáson.

Az el-validi az egyik legforgalmasabb határátkelő, ott gyűlt össze a legtöbb iraki, aki Szíriából, főként Damaszkuszból menekül a harcok elől. A helység a szíriai kormányerők kezén van.

A szíriai felkelők közlése szerint ők ellenőrzik az Albu Kamal-Kajm nevű átkelőt, amelyet az iraki hadsereg korábban lezárt, hogy elejét vegye az erőszak átterjedésének.

Az észak-iraki Moszulhoz közeli Rabiát rövid időre megkaparintották a felkelők, de a szíriai kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk.

Van egy másik határállomás az iraki Kurdisztánban, a török határ közelében. Ezt több ezer iraki lépte már át, az erőszak elől tértek vissza Szíriából, de hazájukban is szembe kell nézniük a vallási erőszakkal. Csak hétfőn legalább 89 síita esett merényletek áldozatául.

A kormányerők ismét ellenőrzésük alá vonták Damaszkuszt

A szíriai kormányerők egy hétig tartó heves harcok után a jelek szerint ismét ellenőrzésük alá vonták Damaszkusz legnagyobb részét. A lázadók gerillataktikához folyamodva zaklatják a hadsereg alakulatait - közölték ellenzéki és hivatalos források hétfőn.

"Sajnos a rendszer hadserege átvette az ellenőrzést a város csaknem egésze fölött. A déli Kadam és Daraima külvárosokban folynak még csetepaték. Vannak még itt harcosok a Szabad Szíriai Hadseregből, de mostantól elrejtőznek" - mondta el az egyik ellenzéki fegyveres a francia hírügynökségnek. Egy másik, bizakodóbb felkelő szerint "a Damaszkusz felszabadításáért indított csata még folyik, és több helyen vannak harcok. Ez az első szakasz, és egy második fogja követni a rendszer elleni csapásokkal".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet úgy fogalmazott, hogy "a reguláris erők átvették egyes területek ellenőrzését, de más szektorokban még jelen vannak a lázadók".

Egy belbiztonsági forrás megerősítette, hogy "a hadsereg fölülkerekedett, és most házkutatásokat végez terroristákat keresve főként a Kfar Szúsza negyedben". A hírügynökség megjegyzi, hogy az értesüléseket nem lehet megerősíteni a tudósítók mozgását sújtó korlátozások miatt.

Az EU felkészül a menekültáradatra

Az Európai Unió arra készül, hogy a szíriai válság miatt távozásra kényszerül a térségben élő mintegy 200 ezer nyugati állampolgár. A ciprusi belügyminiszter hétfői közlése szerint országa 48 órára képes ekkora tömeg befogadására.

Európa igyekszik felkészülni a szíriai válság következményeire, köztük a hatalmas menekültáradatra. A térségben élő 200 ezer nyugati befogadására már elkészült egy terv - derült ki hétfőn az EU-belügyminiszterek ciprusi tárgyalásain.

A miniszterek azzal a ténnyel is szembesültek, ha a szíriai menekültek nem kapnak elegendő segítséget a szomszédos államokban, akkor tovább húzódnak Európa irányába - közölte Eleni Mavru ciprusi belügyminiszter, akinek országa tölti be az EU soros elnöki tisztét az év második felében.

Ciprus mintegy 100 kilométerre fekszik a szíriai partoktól, de a menekültek Törökországon és a szigetország északi, török részén keresztül az EU-tagállamokba is eljuthatnak. Brüsszel időközben 20 millió euróra növelte szíriai segélyalapját.

Ciprus mindent előkészített annak érdekében, hogy a polgárháborús helyzet által veszélyeztetett amerikaiak, európaiak és más, harmadik országbeliek menekülését segítse - szögezte le Mavru. Amennyiben a helyzet tovább éleződik, országa 200 ezer embernek tud átmenetileg - legalább 48 órára - menedéket nyújtani.

Még 174 magyar van az országban

Még 174 magyar tartózkodik Szíriában, ők a Külügyminisztérium többszöri kérése ellenére sem hagyták el az országot - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője hétfőn.

Emlékeztetett, legutóbb július 6-án kérték a magyar állampolgárokat arra, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot.

Szíriában kaotikus a helyzet, akár a diplomáciai negyedben is előfordulhatnak fegyveres összetűzések, hiszen az összecsapások a rendszer eddigi "biztos támaszait", Aleppót és Damaszkuszt is elérték - közölte.

Kiemelte, a magyar nagykövetség változatlanul ellátja feladatait a szíriai fővárosban, a külképviselet egyúttal Kanadát, Ausztráliát és Nagy-Britanniát is képviseli. A tárca a követség munkájával kapcsolatban is napi szinten tájékozódik a szíriai fejleményekről - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Magyarország mindig is az erőszak azonnali beszüntetését szorgalmazta Szíria ügyében.

A libanoni elnök bírálja a határsértéseket

Tiltakozásának adott hangot Michel Szulejmán libanoni elnök hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Szíria a közelmúltban többször is megsértette Libanon területi épségét, főként az északi határszakaszon.

Az államfő közleményben ítélte el, hogy Szíria irányából több ízben is lövedékek találták el a határ menti falvak házait, egy házat pedig felrobbantottak a keleti határszakaszon.

Szulejmán felszólította a szíriai hadsereg vezetőségét, hogy tegyen meg mindent az ilyen esetek elkerülése érdekében. Az elnök Adnan Manszur külügyminisztert is felszólította, hogy adjon át tiltakozó levelet Szíria libanoni nagykövetének.

Ez az első alkalom, hogy Bejrút, amely 2005-ig gyakorlatilag a szír hadsereg felügyelete alatt állt, hivatalosan is panaszt tesz Damaszkusznál Libanon területi épségének megsértése miatt.

Elnökválasztást javasol az iráni parlamenti elnök

A szíriai válság megoldása érdekében elnökválasztást javasolt hétfőn az iráni parlament elnöke.

Ali Laridzsáni azt mondta az arab nyelvű, állami el-Alám televíziónak, hogy miközben a parlamenti választásokat tervezik, meg lehetne tartani Szíriában az elnökválasztást.

Csaknem teljesen biztos, hogy az Aszad-rendszer legfőbb szövetségesének számító Iránból érkezett javaslatot a szíriai ellenzéki csoportok elutasítják, s a jelenlegi helyzetben nem is lehetne kivitelezni. Ugyanakkor jelzi, hogy Iránban érzékelik a damaszkuszi vezetésre nehezedő egyre nagyobb nyomást, és keresik a megoldást arra, hogy megmaradjon az Irán-barát szíriai vezetés.

Törökország visszahívta aleppói főkonzulját

Törökország hétfőn konzultációra visszahívta a Szíria északi részén lévő Aleppóba akkreditált főkonzulját - közölte az ankarai külügyminisztérium.
A török diplomata már hazatért. A külügyi tárca arról nem számolt be, hogy a főkonzul meddig tartózkodik majd hazájában.

Az aleppói konzulátus az egyetlen működő török diplomáciai képviselet Szíriában. A damaszkuszi török nagykövetet idén márciusban hívták vissza, a képviseletet pedig bezárták.

A szíriai felkelők vasárnap hadműveletet indítottak Szíria legjelentősebb kereskedelmi és ipari városának számító a kormányerők ellen. A felkelők beszámoltak arról is, hogy elfoglaltak egy Törökországba vezető határátkelőt, Báb-el-Szalamot, Aleppótól északra.

Felfüggeszti járatait az orosz Aeroflot

Felfüggeszti Szíriába indított járatait augusztus elejétől a legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot, mivel az egyre intenzívebbé váló harcok miatt jelentősen csökkent a kereslet a közel-keleti országba szóló repülőjegyek iránt - közölte hétfőn a légitársaság szóvivője.

A légitársaság járatai augusztus 6-ig még közlekednek Szíria és Oroszország között, hogy a Szíriában élő több ezer orosz állampolgár hazatérhessen.

Az Aeroflot azután jelentette be a hírt, hogy hétfőn újabb heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a lázadók között a Damaszkusz fölötti irányítás megszerzéséért.

A kormány nem zárta ki vegyi fegyverek bevetését

Szíria nem vet be sem vegyi, sem hagyományos fegyvereket a saját állampolgárai ellen - mondta a külügyi szóvivő hétfőn Damaszkuszban. Dzsihád Makdiszi hozzátette, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és csak "külföldi agresszió esetén" vetik be azokat.

A szóvivő az állami tévében sugárzott sajtótájékoztatón leszögezte: Szíria elutasítja az Arab Liga javaslatát, hogy Bassár el-Aszad elnök mondjon le, s akkor "szabadon távozhat". "Sajnáljuk, hogy az Arab Liga ilyen mélyre süllyedt egy tagállamával szemben. Ez a döntés a szíriai nép joga, amely önállóan dönt a saját sorsáról" - mondta szíriai külügyi szóvivő.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörösre festett hajjal jelent meg a bíróság előtt a denveri tömeggyilkos

James Holmes 12 embert ölt meg egy moziban. A férfi egyszer sem szólalt meg a bíróságon. Tovább olvasom