Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Venezuela megszakítja kapcsolatait Kolumbiával

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette csütörtökön, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával.
"Egy könnycseppel a szívemben jelentem be, hogy Venezuela kénytelen azonnali hatállyal megszüntetni minden kapcsolatot a kolumbiai kormánnyal"- jelentette be Chávez a caracasi televízióban.

Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén.

A bogotái kormány azt kérte az AÁSZ-tól, hogy állítson fel egy nemzetközi tényfeltáró bizottságot, amely 30 napon keresztül vizsgálódna a helyszínen, hogy meggyőződjön a bizonyítékok valódiságáról.

Chávez amerikai sugallatra készült hamisítványoknak minősítette a bemutatott képeket és térképeket, és azt is hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit.

Chávez közölte, hogy "teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, illetve visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Caracasban röviddel később bejelentették, hogy 72 órát adnak a kolumbiai diplomatáknak arra, hogy elhagyják az országot. Az AÁSZ főtitkára, José Miguel Insulza nyugalomra intette a feleket, és arra, hogy találják meg a viszály megoldásához vezető utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális! Agyonlőtték és a holttestét is felgyújtották

Ítéletet hirdetett Ján Kromka a Petra Kleąč meggyilkolása ügyében az Eperjesi Járásbíróság… Tovább olvasom