Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Verespatak: több ezren tüntettek Romániában a ciános bányaprojekt ellen

A tüntetők élőláncot vontak a parlamentnek és az alkotmánybíróságnak otthont adó Köztársasági Palota épülete köré.
Több ezren tüntettek szombaton este Bukarestben a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt, illetve az azt előirányzó törvénytervezet ellen.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők élőláncot vontak a parlamentnek és az alkotmánybíróságnak otthont adó, az egykori diktátor, Nicolae Ceausescu által emeltetett Köztársasági Palota gigantikus épülete köré.

A tüntetők közül sokan családostul érkeztek a helyszínre - jelentette az AFP.
"Mentsük meg együtt Verespatakot" - állt a tiltakozók transzparensein. A tüntetők felhívták a figyelmet a ciántechnológia romboló környezetvédelmi hatásaira, és arra, hogy a tervezett bányaprojekt családok százainak kitelepítésével járna.

A román kormány augusztus végén terjesztette a parlament elé a verespataki ciántechnológiás aranybánya-projektről szóló törvénytervezetet, de később vita támadt a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL), miután Crin Antonescu ,a liberálisok elnöke a tervezet ellen foglalt állást, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök viszont támogatja a beruházást. Végül az USL parlamenti különbizottság felállításáról határozott, amit el is fogadott a parlament.

A különbizottság tagjai jövő héten szerdán és csütörtökön Verespatakra látogatnak, ahol találkoznak a beruházást támogató bányászokkal és a projektet ellenző civil szervezetekkel is.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.

Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oroszországi melegellenes lépések ellen tiltakoztak a szófiai melegfelvonuláson

"Szivárványos menet - Pride Bratislava" Pozsonyban békésen zajlott le. Tovább olvasom