Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Verhofstadt: Magyarország is az európai politika kudarca

A politikus bírálta, hogy a márciusi EU-csúcs részvevői nem hallatták a hangjukat a magyar alaptörvény módosítása kapcsán.
Magyarországot, Szíriát és Ciprust az uniós politika kudarcaiként említette Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője szerdán az EP brüsszeli ülésén.

A korábbi belga kormányfő szerint Szíria az uniós külpolitika, Ciprus pedig az európolitika kudarca, Magyarország pedig Verhofstadt szerint arra szolgál bizonyítékul, hogy egy olyan unióban, amelyben minden tagnak vétójoga van, nem lehet fenntartani az európai demokratikus elveket és értékeket.

Verhofstadt bírálatot fogalmazott meg amiatt is, hogy a márciusi uniós csúcs részvevői nem hallatták a hangjukat a magyar alaptörvény módosítása kapcsán, noha ezt az EP-ben többen is kérték.

"Remélem, hogy az EP és az Európai Néppárt vállalja a felelősséget és elindítja az uniós szerződés hetes cikke szerint eljárást. Immár érthetetlen a habozás egy olyan magyar kormánnyal szemben, amely antiszemitáknak és szélsőségeseknek ad állami kitüntetéseket" - fogalmazott Verhofstadt.

A hetes cikkelyt az uniós zsargonban csak "atomfegyverként" emlegetik. Ez a szankció elvileg - minden tagállam beleegyezésével - az európai alapértékek súlyos megsértése esetén az adott ország szavazati jogainak felfüggesztését is eredményezheti, ami az uniós döntéshozatalból való teljes kizárást jelenti. Ezt még soha egyetlen tagországgal szemben sem kezdeményezték.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2013. március 20. 22:39
  „Liberális ?

  Szitok szó az SZDSZ bukása után!

  Jól megszívatták a szocikat !”
 • 2. kontrapista 2013. március 20. 20:39
  „Verhostand :´ Magyarország az európai politika kudarca "
  Legyen is az, mert ez az EU tákolmány széthullóba van. Az orbáni politikai vezetés ma még képtelen lépni, de a " nemzetközi helyzet fokozódik ", győzzön a JOBBIK !”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 20. 19:44
  „...hová lenne a világ, ha minden mocsok bele ugatna az életünkbe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra támad a tél az USA északi részén!

Az Észak-Dakota állambeli Fargóból mínusz 34 fokos fagyot jelentettek. Helyenként csaknem 40 centis… Tovább olvasom