Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Veszélybe kerülhet a szlovák ivóvízkészlet

Szlovákia nagy részének ivóvízkészlete veszélybe kerülhet, ha Pozsony eleget tesz Ausztria kérésének, és megépíti a Barátság kőolajvezeték Pozsonyt Schwechattal összekötő szakaszát - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában.
A kőolajvezeték ugyanis a Csallóközön keresztül húzódna, amely most a legmagasabb szintű vízvédelem alatt áll. Simon Zsolt, a Híd képviselője úgy véli: ha a vezeték megépül, s esetlegesen szivárgások keletkeznek, a csallóközi vízkészlet szennyeződhet, és a csapokon akár kőolaj is érkezhet.

A gazdasági minisztérium és a Transpetrol szerint (a Transpetrol együtt építené az új vezetéket az OMV-vel) nagyon fontos lenne a Pozsony-Schwechat vezeték kiépítése, mivel így nőne Szlovákia energiabiztonsága, és csökkenne az orosz olajtól való függőség. A tárca és a vállalat azt állítja, szükség esetén a TAL (Adria–Bécs) vezetékből is kaphatna Szlovákia olajat, mely az osztrák Schwechat finomítót látja el.

Simon Zsolt viszont a lapnak nyilatkozva rámutatott: Ausztriától az idei gázválság idején sem kapott segítséget Szlovákia, s ezután sem várhat.

A Slovnaft szerint Szlovákia jelenleg is kellően diverzifikált olajellátással rendelkezik. Fél Krisztina, a cég kommunikációs munkatársa elmondta, szükség esetén két irányból is biztosítani lehet a Slovnaft ellátását. Az egyik vonal a Barátság vezeték Ingolstadt felől érkező szakasza, a másik az Adria vezeték, mely Horvátországból érkezik, és Ipolyságnál csatlakozik a szlovák rendszerre.

Ausztria már évek óta el akarja érni a kőolajvezeték megépítését, de Szlovákia ezt elutasította az ivóvízkészletek védelme miatt.

LubomírJahnátek gazdasági miniszter szerint még nem eldöntött tény, hogy a Csallóközön keresztül vezet-e majd a Pozsonyt Schwechattal összekötő kőolajvezeték.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. október 22. 19:54
    „Ó, csak a fürdőszobában megnyitom a csapot és már meg is tankoltam! Király. Majd a megtakarításból veszek tészkó ásványvizet :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliai kalózok elfoglaltak egy panamai teherhajót

Egy NATO-szóvivő közlése szerint csütörtökön szomáliai vizeken kalózok hatalmukba kerítették az Al… Tovább olvasom