Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Vietnam szerint Kína megsérti szuverenitását

Vietnam - Vietnam szuverenitásának megsértésével vádolta csütörtökön Kínát, mivel az szeizmikus kutatásokat végez a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek közelében.
Nguyen Phuong Nga vietnami külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön elmondta, hogy május óta kínai hajók a Hanoi által követelt Paracel-szigetek közelében, valamint a Vietnam kontinentális talapzatához tartozó olaj-és földgázlelőhelyeknél folytatnak kutatásokat.

"Kína tevékenységével súlyosan megsérti Vietnamnak a Paracel-szigetek feletti vitathatatlan szuverenitását, illetve Hanoi szuverén jogát a kontinentális talapzatához és a - partvonaltól számított 200 tengeri mérföld távolságig kiterjedő - kizárólagos gazdasági övezetéhez" - jelentette ki Nga egy sajtótájékoztatón.

Vietnam akkor fogalmazta meg Peking elleni vádját, amikor a régióban már amúgy is feszült a légkör az amerikai külügyminiszternek a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban két héttel ezelőtt tett kijelentése miatt. Hillary Clinton egy vietnami nemzetközi fórumon arról beszélt, hogy a vitatott hovatartozású szigetekkel tarkított tenger biztonsága az amerikai érdekszférába tartozik, és ez a kijelentés Kínát rendkívül felháborította, azt a saját ügyeibe való beavatkozásnak minősítette.

Kína már korábban kijelentette, hogy a Dél-kínai-tenger "szívügye", amelyről egyes elemzők azt tartják, fontossága egyenértékű a tibeti vagy a tajvani kérdéssel.

Nga szerint Peking azzal, amit tesz, figyelmen kívül hagyja a még 2002-ben, a Dél-kínai-tenger ügyében érintett országok által aláírt dokumentumot, amelyben leszögezték, hogy a békét és a régió stabilitását tartják szem előtt a vitatott tulajdonú szigetekkel kapcsolatban.

"Hanoi követeli, hogy Kína azonnal fejezze be Vietnam szuverenitásának megsértését, és ezáltal járuljon hozzá a régió stabilitásához, és támogassa a két ország közötti rendezett kapcsolatokat" - mondta a külügyi szóvivő.

A Dél-kínai-tenger Kína és Vietnam mellett Malajzia, a Fülöp-szigetek és Brunei között képezi vita tárgyát, kiváltképp az olajban és földgázban gazdag Spratly- és Paracel-szigetek miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherhajók ütköztek Indonézia partjainál

Indonézia - Összeütközött két teherhajó az indonéziai Sulawesi sziget közelében, a… Tovább olvasom