Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Vihart kavart a zsidók lengyel kifosztásáról szóló könyv

Varsó - Már megjelenése előtt vihart kavart az a lengyel kötet, amely feltárja, hogy a holokauszt idején a lengyelek részt vettek a zsidók - vagy legalábbis sírjaik - kifosztásában vagy más módon hasznot húztak a zsidók szenvedéséből.
Jan Gross és Irena Grudzinska Gross Golden Harvest című munkája azzal a Lengyelországban általánosan elterjedt nézettel került szembe, amely szerint a lengyel nemzet a náci megszállás alatt tisztességesen viselkedett az üldözött zsidókkal.

A könyv borítóján látható fotón lengyel parasztok emberi maradványokat ásnak ki a háború után a treblinkai haláltáborban olyan aranytárgyak és más kincsek után kutatva, amelyek esetleg elkerülték a náci hóhérok figyelmét.

Henryk Wozniakowski, a könyvet megjelentető Znak kiadó vezetője kedden védelmébe vette a munkát. A szerzők célja az volt - mondta -, hogy felhívják a közvélemény figyelmét "ezekre a kegyetlen, és gyakran nehéz tényekre".

Mint hozzátette: "a könyv megkérdőjelezi kollektív emlékezetünket", egyúttal arra is kísérletet tesz, hogy valamiféle igazságot szolgáltasson a holokauszt áldozatainak.

A Lengyelországban március 10-én forgalomba kerülő kötetből angol kiadást is terveznek.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2011. február 10. 09:16
  „,,A bírósági meghallgatások és kölcsönös beadvány-váltások után január 20-án a felperesek beadták "javított első módosított keresetüket" a "holokauszt-áldozatok" által magyar bankok ellen indított perben az Egyesült Államok illetékes, Illinois Északi Kerületi Bíróságán. Az OTP Bank által beadott "pergátló kifogásban" a magyar hitelintézet most is visszautasít bárminemű felelősséget a per tárgyában."

  Nagy buli ez az ,,indián" kiirtási történet ! Ja, lehet keverem valamely más népcsoporttal. Persze azok bennszülöttek voltak emezek meg jött-mentek!”
 • 5. Apátfalvi** 2011. február 09. 11:33
  „Megint buta vagy: a ´ nem pátyolgatás´ nem egyenlő a sírrablással. Tudod, mint ahogyan a hazafiság sem egyenlő a tv-székházának büfé kifosztásával.”
 • 4. 751510 2011. február 09. 09:06
  „Abban az időben a lengyeleknek kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy a zsidókat pátyolgassa...”
 • 3. Apátfalvi** 2011. február 08. 23:39
  „Igen, sajnos a lengyelek között is voltak ilyen elemek...

  Azonban ne feledjük, hogy hős lengyel testvéreink hogyan szálltak szembe a rohadék nácikkal! Mindig emlékeznünk kell a hős gettófelkelőkre, és mindig emlékeznünk kell a későbbi varsói felkelésben résztvett hősökre. Mert az ő üzenetük: VAN ALTERNATÍVA! NE HÓDOLJ BE!
  <moderálva>”
 • 2. dodó 2011. február 08. 21:26
  „Mindennapi zsidó(s) cikkünket add meg nekünk ma (is)!”
 • 1. samsung10 2011. február 08. 20:10
  „Ez már undorító .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistarohamra számít Spanyolország

Turistarohamra számít Spanyolország az idei téli szezonban a tunéziai és egyiptomi zavargások miatt. Tovább olvasom