Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Világszerte megemlékeztek a nácizmus áldozatairól

Világszerte megemlékeztek vasárnap, a holokauszt világnapján a nácizmus áldozatairól.
A holokauszt-túlélők, politikusok és fiatalok részvételével tartott auschwitzi megemlékezésen, a hírhedt halálfal előtt, ahol ellenállók tízezreit végezték ki, Zvi Raf-Ner, Izrael varsói nagykövete "a történelem legszörnyűbb helyszínének" nevezte a haláltábort.

"Auschwitz-Birkenau a jövő nemzedékeinek a legszörnyűbb figyelmeztetése" - mondta az orosz parlament elnöke, Szergej Nariskin, aki megnyitotta a koncentrációs tábor szovjet bebörtönzöttjeinek és hadifoglyainak a sorsát bemutató állandó kiállítást. A Vörös Hadsereg katonái 1945. január 27-én szabadították fel Auschwitz-Birkenaut. Ekkor már csupán 6000 fogoly volt életben a legnagyobb náci megsemmisítő tábor lakói közül. Becslések szerint egyedül Auschwitz-Birkenauban 1,3 millió embert öltek meg, köztük több mint 430 ezer magyar zsidót.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 őszén nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulóját.

A varsói megemlékezést az egykori gettóban tartották meg, az 1943-as felkelés emlékművénél.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a holokauszt-emléknap alkalmából vasárnap közzétett nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszthoz nem csupán a közvetlen vagy közvetett elkövetők járultak hozzá, hanem azok is, akik hagyták, hogy ez a bűncselekmény megtörténjen. "A népirtást némelyek erőszakcselekménye, valamint mások közönye okozza" - fogalmazott. Kiemelte ugyanakkor: az évforduló arra is lehetőséget ad, hogy megünnepeljék azok bátorságát és áldozatát, akik mentették és óvták embertársaikat. Ez ugyanis azt bizonyítja, hogy "nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben". Hangsúlyozta: "Nemcsak a múlt bűneire kell emlékeznünk, hanem elkötelezett módon fel kell lépnünk minden gyűlöletcselekménnyel szemben, ki kell állnunk az alapvető jogok és szabadságok mellett".

Barack Obama elnök közleményében leszögezte: "Az Egyesült Államok a nemzetközi közösség más tagjaival együtt eltökélten útját állja minden zsarnoknak vagy diktátornak, aki bűncselekményeket követ el az emberiesség ellen. Az Egyesült Államok hű marad a 'soha többé' elvéhez" - húzta alá az elnöki közlemény. Rámutatott, hogy a mostani nemcsak az emlékezés, de a cselekvés ideje is. "El kell köteleznünk magunkat a gyűlölet és az üldöztetés minden formájával szembeni ellenállás mellett" - írta az elnök, utalva a nácizmussal szembeni ellenállók bátorságára, szellemére és eltökéltségére.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap azzal vádolta meg Teheránt, hogy egy új holokausztra törekszik. "Az iráni vezetés nap mint nap meghazudtolja a soát, az ENSZ előtt, és minden más fórumon, miközben egy új holokausztot készít elő - a zsidó állam megsemmisítését" - jelentette ki. "Ennek a célnak az elérése érdekében állandóan versenyt fut, hogy atomfegyverhez jusson" - fűzte hozzá kormánya vasárnapi ülésén. Csakhogy - nem úgy, mint a holokauszt idején -, ma a zsidó népnek saját állama és hadserege van, amellyel megvédheti magát. "Nem vesszük félvállról Irán fenyegetéseit és meg fogjuk akadályozni" - mondta az izraeli miniszterelnök.

A Moszkvában lévő oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól - jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója.

Berl Lazar oroszországi főrabbi a nemzetközi megemlékezésen arra szólította fel a részvevőket, hogy bármilyen fájdalmas is, soha ne feledkezzenek meg a holokauszt szörnyűségeiről. Hangsúlyozta, hogy "a zsidóság örökké adósa marad a szovjet Vörös Hadsereg és a szövetségesek (a hitleri Németország ellen szövetségbe tömörült államok) katonáinak, akik vérüket áldozták Európa békéjéért, milliókat mentettek meg a rabságból és a fájdalmas haláltól".

A holokauszt "hatalmas tragédiája legyen mindenki számára örök figyelmeztetés, hogy a múlt borzalmai ne ismétlődjenek meg, és lépjünk túl a gyűlölet és rasszizmus minden formáján" - hangoztatta XVI. Benedek pápa vasárnap déli beszédében. A béke jelképeként a pápa fehér galambot repített fel dolgozószobájának Szent Péter térre néző ablakából - jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Tiltakozást váltott ki Olaszországban a volt kormányfő, Silvio Berlusconi kijelentései Benito Mussolini fasiszta diktátorról a holokauszt-emléknapon. Berlusconi úgy vélte, "Mussolini legnagyobb bűne a faji törvények bevezetése volt, de más téren jót is tett, felelősége kisebb mint Németországé".

A milánói megemlékezésen Berlusconi a sajtónak kijelentette: "Az akkori olasz kormány a német hatalom győzelmétől tartva inkább a hitleri Németország szövetségese, mint ellenfele lett. Ez a szövetség kényszerítette ki a faji törvényeket".

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének szavait "hatalmas ostobaságnak" nevezte Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke, és "Olaszországot sértőnek" minősítette Anna Finocchiaro, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátusi frakcióvezetője.

Silvio Berlusconi a milánói központi pályaudvar 21. peronján kialakított soá-emlékközpont megnyitásán vett részt. Innen indultak a milánói zsidókat deportáló vagonok. A megemlékezésen jelen volt Mario Monti ügyvezető kormányfő, valamint Milánó főrabbija és a város római katolikus érseke. "Az antiszemitizmus veszélye a mai napig fennáll" - hangsúlyozta beszédében Mario Monti.

A Nápoly közeli Acerrában az emléknapon a 2005-ben elhunyt Gennaro Verolino érsekről emlékeztek meg, aki 1942-45 között a budapesti nunciatúra titkára volt, és zsidók ezreinek mentette meg az életét.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2013. január 28. 22:09
  „Helyes, minden nap kétszer !

  Utána , előtte fogmosás !

  Lassan kötelező lesz !”
 • 2. klj-54 2013. január 28. 13:17
  „Én örülnék annak, ha egy évben csak egyszer hallanék erről a borzalomról!
  több mint 50 millió áldozata volt a második világégésnek, mégis naponta erről a hatmillióról hallok.
  Miért csak ők kapnak kártérítést?
  A többiek miért nem?
  Miért kell nekem még az unokáját is kistafíroznom?”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. január 28. 10:26
  „jéé...hát taljánországból is voltak deportálások ? eleddig csak azt süvöltötte a megélhetési sivalkodó népség , hogy csak Magyarország a "bűnös nemzet" ! vakarásszák már körbe a nációjuk múltját a Kohn Bendit, Nelly Kroes féle népségek ! Mellesleg a generalisszimusz, az össz európai zsidóságnál többet kiirtott a saját fajából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindult a holdújévi népvándorlás Kínában

Megkezdődött a világ legnagyobb éves vándorlása, a holdújévi haza- és visszautazások negyven napos… Tovább olvasom